Kazen za vodjo skrajne desnice v EP

Voditelja skrajnodesničarske skupine v Evropskem parlamentu Bruna Gollnischa je sodišče zaradi spornih izjav o nacističnih plinskih celicah obsodilo na pogojno in denarno kazen.

Objavljeno
18. januar 2007 17.01
Vodja skarajne desnice v EP Bruno Golnisch in francoski skrajni desničar Jean-Marie Le Pen
Lyon - Voditelja nove skrajnodesničarske skupine v Evropskem parlamentu Bruna Gollnischa je zaradi spornih izjav o nacističnih plinskih celicah na novinarski konferenci leta 2004 sodišče v Lyonu danes obsodilo na pogojno trimesečno zaporno kazen in 5.000 evrov kazni.

Lyonsko sodišče je poleg tega zahtevalo, da morajo sodbo v primeru voditelja nove poslanske skupine v EP Identiteta, tradicija in suverenost ter drugega moža francoske nacionalne fronte objaviti mediji, katerih novinarji so bili leta 2004 navzoči na novinarski konferenci.

11. oktobra 2004 je Gollnisch pred novinarji zatrdil, da "ne postavlja pod vprašaj ne deportacij ne milijonov mrtvih" v nacističnih taboriščih. "Toda o načinu, na katerega so ti ljudje umrli, bi morali (še) razpravljati," je opozoril. Ko so mu postavili vprašanje v zvezi s plinskimi celicami, pa je odgovoril: "Ne zanikam obstoja smrtonosnih plinskih celic. Toda nisem strokovnjak za to vprašanje in menim, da bi ga morali prepustiti novinarjem. Ta razprava bi morala biti svobodna."

Gollnischu so sodili zaradi kaznivega dejanja "besednega spodbijanja obstoja zločina proti človeštvu", za kar bi mu lahko dosodili do leto zaporne kazni, prepovedi nastopa na volitvah pa niso predvideli. Tožilec je novembra lani prelagal kazen v višini 10.000 evrov.