Kdaj glasovanje glede resolucije o Iranu?

Pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija je razdeljena glede resolucije, ki zadeva iranski jedrski program. Rusija si namreč želi preložitev glasovanja, ki bi moralo biti danes, na soboto.

Objavljeno
22. december 2006 10.40
New York - Šesterica velesil je bila v četrtek na sedežu Združenih narodov v New Yorku še vedno razdeljena glede evropskega osnutka resolucije, ki bi uvedla sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Predstavniki petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN - Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA - ter Nemčije so se sestali na posvetu, ki naj bi bil zadnji pred za danes predvidenim glasovanjem o resoluciji v VS ZN, a je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin s srečanja prinesel novico, da si želi preložitve glasovanja vsaj do sobote. Kot je dejal, je treba razrešiti "še dve ali tri težka vprašanja". Dejal je tudi, da kolikor razume, do glasovanja v VS ZN danes ne bo prišlo.

V nasprotju s tem je nek zahodni diplomatski vir sporočil, da se nameravajo avtorji resolucije - Velika Britanija, Francija in Nemčija - držati načrta, po katerem bi glasovali še danes.

Gospodarske sankcije Iranu

Osnutek resolucije predvideva finančne omejitve za fizične in pravne osebe, vpletene v razvijanje iranskega jedrskega in raketnega programa. Zaradi nasprotovanja Rusije so sicer pripravljalci resolucije v sredo omilili sporni predlog o prepovedi potovanja za 12 iranskih predstavnikov, ki so neposredno povezani z iranskim jedrskim in raketnim programom.

Predlog sedaj svari, da bo 15-članski VS ZN sprejel ustrezne ukrepe v skladu z 41. členom sedmega poglavja Ustanovne listine ZN, ki zadeva gospodarske sankcije, če Teheran ne bo izpolnil zahtev po ustavitvi jedrskega progama.

Vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika pri ZN Alejandro Wolff je že pred tem v četrtek izrazil upanje, da bo danes prišlo do glasovanja, o čemer morajo sicer po njegovih besedah odločiti evropske države. Na vprašanje, ali bi bile ZDA pripravljene sprejeti odsotnost Rusije, je odgovoril, "da si želijo soglasne, a trde resolucije, ki bo Iranu dejansko pokazala, da mednarodna skupnost ne bo sprejela njihovega nadaljnjega kršenja obveznosti".