Kdo bo govoril o človekovih pravicah?

Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean) je ustanovilo medvladno komisijo za človekove pravice, prvi takšen organ v 42 letih obstoja te skupine.

Objavljeno
23. oktober 2009 22.44
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking - Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean) je v petek ustanovilo medvladno komisijo za človekove pravice, prvi takšen organ v 42 letih obstoja te skupine. Še istega dne, ko je bila komisija rojena, je pokazala, kako globoke so razlike v razumevanju svoboščin med posameznimi režimi in tistimi, s katerimi bi se komisija morala ukvarjati.

Predstavniki Kambodže, Laosa, Burme, Singapurja in Filipinov se niso hoteli udeležiti zasedanja, na katero so bili povabljeni tudi člani nevladnih organizacij iz njihovih držav. Nesmisel obstoja nove komisije, ki je bila ustanovljena, da bi odpravila represijo in pospešila demokratizacijo, se je pokazal, ko sta potem Singapur in Burma na sestanek pripeljala zamenjavo za politične aktiviste, ki zanju niso bili sprejemljivi. Izkazalo se je, da je med burmanskimi predstavniki nekdanji visok policijski funkcionar.

»Bistvo vprašanja človekovih pravic ni obsodba, temveč zavest,« je kompromisno izjavil tajski premier Abhisit Vadžadživa, za katerega je novi organ »pomemben temeljni kamen v razvoju Aseana«. Aktivisti, ki so upali, da bodo lahko sodelovali na zasedanju v Hua Hinu, so v začetkih delovanja komisije prepoznali »veliko sramoto za naše sanje o pravi demokraciji v regiji«. Katoliška sestra Crescenia L. Lucero je izjavila: »To je, kot bi bile kratene vse človekove pravice.«

Oglasil se je tudi bolni tajski kralj


Petnajsti vrh Aseana poteka v idiličnem ozračju letovišča v navzočnosti številnih varnostnih sil. Tajska policija je mobilizirala 18 tisoč svojih pripadnikov, še toliko pa jih je v polni pripravljenosti. Obljubila je, da se ne bo več ponovila sramota, podobna tisti pred pol leta, ko so vrh v Pataji, še enem znanem letovišču, zmotili množični protivladni protesti, zaradi katerih so nekaj tujih voditeljev evakuirali s helikopterji. Bolni tajski kralj Bhumibol Aduljadej je v petek končno nagovoril javnost. Čeprav je sedel v invalidskem vozičku, je že postal živi dokaz za to, da gre oboževanemu monarhu na bolje in da je pomemben dejavnik družbene stabilnosti, kar je zagotovo pomagalo tudi organizatorjem vrha.

Voditeljem organizacije, v kateri so zbrani Tajska, Brunei, Burma, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Filipini, Singapur in Vietnam, se bodo ob koncu tedna pridružili tudi voditelji Kitajske, Japonske, Južne Koreje, Indije, Avstralije in Nove Zelandije. Pričakovati je mogoče, da bodo na zasedanju sprejeli 42 sporazumov in deklaracij, ki bodo obravnavali široko paleto vprašanj, od odprave trgovinskih ovir in skupnega boja proti podnebnim spremembam do jedrskega programa Severne Koreje, s katerim je očitno nekoliko povezana Burma, zato se mora organizacija dotakniti tudi problema regionalne varnosti.

Več v sobotni tiskani izdaji Delo