Kdo bo novi poglavar Evrope?

Nemške volitve: ogrožena trenutna koalicija, vzpon protievrske stranke.

Objavljeno
19. september 2013 22.37
Barbara Kramžar, dopisnica
Barbara Kramžar, dopisnica
Berlin – Nemčija bo novi bundestag in z njim vlado volila v nedeljo, predvolilna vročica pa ne pojenja: zaradi šibke liberalne stranke je v nevarnosti koalicija Angele Merkel, nekateri pa zdaj vstop v parlament napovedujejo tudi protievrski Alternativi za Nemčijo.

Raziskovalci javnega mnenja so že sami opozarjali na nezanesljivost podatkov o volilnem deležu za novo AfD, ki s parolo »Nemčija evra ne potrebuje, drugim državam pa škodi« zahteva nadzorovan razpad skupne evropske valute. S takšnim stališčem je le osem mesecev stara stranka kot nalašč za protestne glasove, zlasti tiste s skrajne desnice, ki pogosto nočejo javno napovedovati, koga bodo volili. Napovedi agencije Inse o vstopu protievrske stranke v bundestag so zato le nekaj dni pred volitvami nočna mora za kanclerko Angelo Merkel, pa čeprav agencija verjame, da se bo njenim liberalnim koalicijskim partnerjem posrečilo obstati v bundestagu. Če bodo AfD-jevci odstotek ali dva odvzeli njim samim, bi tako imenovana rdeče-rdeče-zelena koalicija, ki bi socialne demokrate in Zelene povezala s sicer sporno levico, morda celo dosegla majhno večino.

Predvolilne raziskave niso volitve, zato jih je treba jemati z rezervo, zadnje pa dokazujejo, kako negotova so kljub veliki priljubljenosti kanclerke Angele Merkel in njene konservativne unije nemška politična razmerja. »Preživeli smo štiri dobra leta in hočem, da jih bomo še več,« te dni poziva kanclerka Merklova, njen socialdemokratski izzivalec pa očita: »Prepad med bogatimi in revnimi se je povečal!« Peer Steinbrück je sicer zavrnil sodelovanje z levico, ki za seboj vleče dediščino vzhodnonemških komunistov, zatrdil pa je tudi, da ga ne bo v morebitni veliki koaliciji med CDU/CSU in socialnimi demokrati pod vodstvom Angele Merkel. Če bo moral prelomiti besedo, za katero se bo odločil?

Nemška predvolilna tekma je vse bolj vroča tudi za Zelene, ki jih še naprej pretresajo obtožbe o preveliki popustljivosti do pedofilije. Revija Stern piše, da so se spodnjesaški zeleni parlamentarci še leta 1989 pogovarjali z organizacijami, ki so se bojevale za spolne odnose otrok in odraslih, šef tamkajšnje parlamentarne frakcije pa je bil Jürgen Trittin. Sedanji najvidnejši politik stranke zelenih pa upa, da bodo še neodločeni volivci raje prisluhnili njihovim kritikam nizkih pokojnin in najnižjih plač, visokih najemnin in vsega drugega, kar opozicija očita vladi kanclerke Angele Merkel.