Kdo bo v koaliciji?

Zmagovalka tudi po prvih uradnih izidih nedeljskih volitev, Demokratska stranka Japonske, je že začela pogovore o oblikovanju vladne koalicije. Hatojama naj bi oblikovanje koalicije predlagal Novi ljudski stranki in Socialdemokratski stranki.

Objavljeno
31. avgust 2009 13.08
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Tokio - Demokratska stranka Japonske (DPJ), ki je z nedeljskih volitev na Japonskem tudi po prvih uradnih izidih izšla kot prepričljiva zmagovalka, je danes že začela pogovore o oblikovanju vladne koalicije. V 480-članskem parlamentu je DPJ osvojila kar 308 sedežev.

 

Nov parlament naj bi predsednika DPJ Jukia Hatojamo za novega premiera izvolil čez dva tedna. Hatojama naj bi že danes oblikovanje koalicije predlagal dvema manjšima opozicijskima strankama, Novi ljudski stranki in Socialdemokratski stranki.

 

Kot je Hatojama dejal danes zjutraj v pogovoru za radijsko postajo NHK, stranka ne bo vsiljevala svoje politike. "Moramo izkazati potrpežljivost in si prizadevati za razumevanje ljudi," je dejal Hatojama.

 

Do izvolitve nove vlade bo državo vodila vlada premiera Tara Asa, čigar Liberalnodemokratska stranka (LDP) je praktično brez prekinitve Japonski vladala zadnjih 54 let. Aso je po porazu svoje stranke že napovedal odstop s položaja predsednika LDP. S položaja bo najverjetneje odstopil po izvolitvi novega premiera, njegovega naslednika pa naj bi izbrali prihodnji mesec.

 

LDP, ki je v prejšnji sestavi parlamenta imela 300 sedežev, jih je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah po prvih uradnih izidih osvojila le 119.

 

Njegova dosedanja koalicijska partnerica, stranka Novi Komeito, je v parlamentu obdržala 21 od prejšnjih 31 sedežev, komunistična stranka je ohranila devet sedežev, Socialdemokratska stranka pa sedem. Tvoja stranka je medtem dobila pet sedežev, Nova ljudska stranka pa tri. Dva sedeža sta se medtem porazdelila med ostale stranke, šest pa med neodvisne kandidate.