Kdo bo zunanji minister EU

Novi položaj evropskega zunanjega ministra bo imel večje pristojnosti od sedanjega visokega predstavnika za skupno evropsko zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane.

Objavljeno
07. oktober 2009 23.20
D. S.
D. S.
Čeprav vseh 27 članic Evropske unije tudi po uspešno izvedenem irskem referendumu še ni ratificiralo lizbonske pogodbe, ki ob drugačnem, večinskem sistemu odločanja prinaša tudi nekatere dolgo pričakovane institucionalne spremembe, se je v sedemindvajsetetrici že začelo preigravanje med velikimi članicami. Te s svojimi kandidati očitno že štartajo na take nove »ključne«, v marsičem pa tudi simbolno zelo pomembne položaje, kakršna sta novi položaj predsednika z dveinpolletnim mandatom, ter močnejša funkcija evropskega »zunanjega ministra«, ki bo hkrati tudi podpredsednik evropske komisije.

V Parizu so tako že dali vedeti, da so se za novi položaj evropskega zunanjega ministra, ki bo imel večje pristojnosti od sedanjega visokega predstavnika za skupno evropsko zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane, hkrati pa po tudi podpredsednike evropske komisije oziroma »evropske vlade«, pripravljeni »žrtvovati« kar trije francoski »težkokategorniki«. Prvi je menda nekdanji francoski zunanji minister in evropski komisar Michel Barnier, drugi je prav tako nekdanji zunanji minister Hubert Védrine, tretji pa naj bi bil kar sedanji francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

 

Več si preberite v četrtkovi izdaji tiskanega Dela.