Kdo govori resnico o žrtvah v Gazi?

Po poročilu izraelske organizacije za človekove pravice je v napadu na Gazo umrlo vsaj 250 otrok, ki so bili mlajši od 16 let. Poročilo se ne ujema s podatki izraelske vlade.

Objavljeno
09. september 2009 21.00
Ka.K.
Ka.K.
Gaza - Poročilo organizacije B'Tselm izpodbija ugotovitve izraelske vlade. Organizacija, ki spremlja kršitve človekovih pravic, je ugotovila, da je poročilo, ki ga je zapisala vlada popolnoma prirejeno in napačno, zato so pozvali k neodvisni preiskavi. Poročili se še posebno razlikujeta pri podatku o smrti otrok.

Še bolj tragično kot statistika mrtvih pa so zgodbe posameznikov: "Starši so gledali kako so jim ustrelili otroke; sorodniki so gledali, kako so njihovi ljubljeni izkrvaveli do smrti; pobijali so cele družine in izbrisali celotno sosesko," je zapisano v poročilu.

Organizacija je poročilo pripravljala na terenu, saj so šli od hiše do hiše. Ugotovili so, da je bilo 320 žrtev nepolnoletnih od tega kar 252 otrok še ni bilo starih 16 let. Ubitih je bilo tudi 19 mladeničev, ki so se borili, a so bili stari pod 18 let. Med dekleti je bilo 111 žrtev je še zapisano v poročilu. Po podatkih vladnega poročila, ki ga je pripravila vojska, pa je bilo 89 žrtev med otroki.

Po podatkih poročila je v napadih umrlo 1387 Palestincev od tega 773 civilistov, 330 vojakov in 248 policistov. V vladnem poročilu je skupna številka občutno nižja, saj naj bi umrlo 1166 ljudi, od tega 709 vojakov in 295 civilistov, kar pa je v nasprotju s podatki organizacije. Poročilo izraelske organizacije je podobno podatkom palestinskih organizacij. Prav tako so objavljena imena žrtev, ki jih izraelska vojska prikriva.

Predstavnik vojske Avital Leibovich je povedal: "Smo velika organizacija in naši podatki kažejo, da je bila večina ubitih Hamsovih pripadnikov. Organizacija B'Tselem pa nima pravih obveščevalnih enot, ki bi jim omogočile ustrezno raziskavo." Hkrati je Izrael zavrnil sodelovanje z Združenimi narodi, glede končne ocene števila žrtev.

Pri B'Tselemu so še poudarili, da je napad na Gazo povzročil: "izjemno veliko žrtev in pravo množično uničenje imetja civilistov." Izrael se zagovarja, da je za civilne žrtve kriv Hamas, ki se je skrival v domovih civilistov.

V poročilu je tudi natančno opisanih 20 nasilnih napadov, v katerih je umrlo 90 Palesticev.