Kdo je avtor posnetka usmrtitve?

Iraške oblasti so sprožile preiskavo, s katero želijo odkriti, kdo je avtor in razpečevalec skrivaj posnetega videoposnetka o usmrtitvi strmoglavljenega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Objavljeno
02. januar 2007 12.59
Bagdad - Iraške oblasti so sprožile preiskavo, s katero želijo odkriti, kdo je avtor in razpečevalec skrivaj posnetega videoposnetka o usmrtitvi strmoglavljenega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Neuradni videoposnetek, ki se je kot požar raširil na spletu in prek mobilnih telefonov, prikazuje nekdanjega diktatorja tik pred obešanjem, ki ga zasmehuje domnevni pripadnik šiitov. V dve minuti in pol dolgem videoposnetku, ki pokaže precej več od uradnega posnetka, ki je bil prikazan na iraški državni televiziji, je eden izmed prisotnih nekdanjega iraškega voditelja zasmehoval, na posnetku pa se je v času, ko so Huseinu okrog vratu nameščali zanko, zaslišal vzklik: "Moktada, Moktada, Moktada!"

Po usmrtitvi nov val nasilja in protestov

Ker je Moktada al Sadr voditelj šiitskih skrajnežev in milice Mahdijeva vojska, ki šteje 60.000 pripadnikov, je posnetek močno razburil tamkajšnje sunite. Ti namreč na režim Sadama Huseina gledajo nostalgično; ZDA in sedanjega premiera al Malikija pa obtožujejo odgovornosti za medversko nasilje. Ni torej presenetljivo, da je Irak po sobotni usmrtitvi Sadama Huseina zajel nov val nasilja in protestov, in to na območjih, kjer je večinsko sunitsko prebivalstvo.

V arabskem časopisju mnogi komentatorji ocenjujejo, da je usmrtitev nekdanjega iraškega diktatorja zaradi navedenih vzklikov in zasmehovanja prikazana kot "sektaški linč" in ne kot dejanje, ki ima podlago v tamkajšnjem pravnem redu. Neprimeren je tudi čas izvedbe usmrtitve, trdijo arabski komentatorji, saj se je zgodil v času muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram).