Kdo je in kdo ni bil komunist?

Na Poljskem je vstopil v veljavo zakon, v skladu s katerim bo moralo okoli 700.000 Poljakov dve desetletji po padcu komunizma razkriti, ali so sodelovali s komunistično policijo SB.

Objavljeno
15. marec 2007 17.55
Nekdaj zvezdnika otroških filmov, zdaj vrhovna poveljevalca Poljske; Lech (desno) in Jaroslaw Kaczynski
Varšava - Na Poljskem je danes vstopil v veljavo zakon, v skladu s katerim bo moralo okoli 700.000 Poljakov dve desetletji po padcu komunizma razkriti, ali so sodelovali s komunistično policijo SB. Kot določa zakon, bodo morali akademiki, novinarji, direktorji državnih podjetij, diplomati, ravnatelji in odvetniki razkriti, ali so sodelovali s SB, ali pa bodo lahko izgubili službo. Kritiki medtem nov zakon primerjajo z ukrepi nekdanjega komunističnega režima.

Nov zakon oblikovala brata Kaczynski

V skladu z dosedanjo zakonodajo je moralo svoje sodelovanje z zloglasno SB razkriti okoli 30.000 Poljakov, med njimi poslanci, ministri in sodniki. Vsi, ki jih je zaobjel nov zakon, pa bodo morali sedaj izpolniti posebne obrazce, v katerih bodo razkrili, ali so sodelovali z osovraženo SB ali ne. V primeru odklonitve bodo lahko odpuščeni. Njihove izjave bodo kasneje preverili tudi v arhivih nekdanje komunistične policije.

Zakon, ki je zaobjel vse posameznike zgoraj omenjenih poklicev, rojenih pred 1. avgustom 1972, sta v večji meri oblikovala poljski predsednik Lech Kaczynski in njegov brat dvojček Jaroslaw, sicer poljski premier, ki sta bila v času komunizma goreča nasprotnika takratnega režima. Protikomunistični slogani so bili tudi ključni del njunih predvolilnih kampanj, bila pa sta tudi goreča nasprotnika amnestije pripadnikov nekdanjega režima.

Bo zakon res razkril resnico?

Kritiki medtem poudarjajo, da zakon ne bo razkril resnice, ampak dal le posplošeno sliko obdobja, ko se večina ljudi sodelovanju s komunističnimi oblastmi ni mogla izogniti. Po mnenju nekdanjega svetovalca poljskega predsednika, Andrzeja Krawczykega, ki je bil nedavno obtožen, a oproščen sodelovanja s SB, je zakon slab in bo vodil v več sto človeških tragedij.

Več poljskih novinarjev, ki delajo v privatnem sektorju, je medtem že napovedalo proteste in nov zakon primerjalo z zakonodajo starega režima. Po besedah Wojciecha Mazowieckega, sina nekdanjega predsednika Tadeusza Mazowieckega, ki je leta 1989 uvedel amnestijo pripadnikov nekdanjega režima, je zakon "tako ponižujoč, kot bi bila prisila s strani komunistične policije, naj podpiše izjavo o zvestobi".

Kdor ne bo sodeloval, bo odpuščen

Kot je medtem sporočil direktor poljskega radia Krzystof Czabanski, bodo novinarji, ki ne bodo izpolnili izjav, odpuščeni, službo pa bodo izgubili tudi tisti, ki bodo priznali, da so SB sodelovali.

Kot so medtem pokazali rezultati raziskave časnika Zycie Warszawy, je več kot polovici vprašanih Poljakov vseeno, če so poljski politiki, akademiki ali novinarji morebiti sodelovali s SB. 52,3 odstotka vprašanih Poljakov je izrazilo mnenje, da danes ni več pomembno, če so posamezniki delovali kot agenti ali obveščevalci SB. Vendarle jih je 39,6 odstotka anketiranih še vedno menilo, da je pretekla dejavnost še vedno pomembna.