Kdo je letos storil več kot Obama?

Po mnenju norveške opozicije je Barack Obama Nobelovo nagrado za mir dobil prehitro. Tudi zato predsednika odbora za podelitev nagrade Thorbjoerna Jaglanda pozivajo k odstopu.

Objavljeno
10. oktober 2009 19.53
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Oslo - Norveška opozicija je dan po razglasitvi ameriškega predsednika Baracka Obame za dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir pozvala predsednika odbora za podelitev nagrade Thorbjoerna Jaglanda k odstopu. Po mnenju opozicijske Stranke napredka bi lahko Jaglandova nova funkcija generalnega sekretarja Sveta Evrope vplivala na njegovo nepristranskost.

Vodja Stranke napredka Siv Jensen meni, da bi se moral Jagland izogibati temu, da opravlja dve funkciji hkrati. Dejala je še, da Obama v času, ko je predsednik ZDA, še ni dosegel nič konkretnega glede miru v svetu.

 

Tudi vodja konservativne stranke Hoerje Erna Solberg je bila kritična do Jaglanda, češ da sedi na dveh stolčkih hkrati. Izpostavila je, da je bil za generalnega sekretarja Sveta Evrope izbran s podporo Rusije, zaradi česar verjetno ne bo želel nagrajevati ruskih nasprotnikov.

 

Jensnova in Slobergova še poudarjata, da je Obama nagrado dobil prehitro. Jagland je ta očitek že zavrnil in dejal, da je obstajala bojazen, da bi v nasprotnem primeru Obama nagrado dobil prepozno. "Mi lahko kdo pokaže koga, ki je letos storil več," je vprašal na novinarski konferenci v Oslu.