Kdo je Mario Monti

Mario Monti velja za umirjenega in pogumnega evropskega tehnokrata.

Objavljeno
13. november 2011 19.31
Posodobljeno
13. november 2011 19.38
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si

Rim - Mario Monti, 68-letni ekonomist, ki naj bi prevzel vodenje tehnične vlade v Italiji sredi ene najhujših finančnih kriz, je večino svoje kariere posvetil zasebni univerzi Bocconi in evropskemu integracijskemu projektu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Rodil se je v Vareseju leta 1943, je poročen in ima dva otroka, njegova prostočasna ljubezen pa je egipčanska zgodovina.

Izobraževal se je na Bocconiju in na ameriški univerzi Yale, kjer je študiral tudi pri Nobelovem nagrajencu za ekonomijo Jamesu Tobinu, avtorju davka na finančne transakcije. Predaval je na več italijanskih univerzah, bil pa je tudi član uprav v več podjetjih in v poznih 80. letih član komisije italijanskega ministrstva za industrijo, ki je pripravila prvi zakon o konkurenčnosti v državi. Predsednikovanje milanski zasebni univerzi Bocconi je prevzel septembra 1994, potem ko je bil od leta 1989 njen rektor in še pred tem profesor ekonomije.

V svetu se je najbolj proslavil z delovanjem v Evropski komisiji, kamor so ga imenovale tako leve kot desne italijanske vlade. Prva vlada Silvia Berlusconija ga je predlagala za položaj evropskega komisarja leta 1994, ko je postal komisar za enotni trg, finančne storitve in davčno politiko. V drugo ga je za evropskega komisarja leta 1999 predlagala levosredinska vlada Massima D'Aleme. V vlogi komisarja za konkurenčnost se je proslavil z razvpitim postopkom proti Microsoftu zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu operacijskih sistemov. Družbi je Evropska komisija naložila plačilo skoraj pol milijarde evrov kazni. S še številnimi drugimi sorodnimi postopki v obrambo konkurenčnosti na trgu si je takrat tudi prislužil vzdevek Super Mario, zaradi česar ga danes mnogi vidijo kot rešitelja opešanega italijanskega gospodarstva.

Je tudi častni predsednik vplivnega bruseljskega inštituta Breugel, ki se ukvarja z evropsko in svetovno ekonomsko politiko, in ga poleg podjetij financirajo države članice Evropske unije.

Ko je z imenovanjem za dosmrtnega senatorja postal favorit za predsednika tehnične vlade, niso izostala opozorila na račun njegovih povezav z bančnim svetom in svetovnimi vplivneži. In sicer zaradi svetovanja ameriški investicijski banki Goldman Sachs in sodelovanja na sestankih famozne skupine Bilderberg, ob kar se je obregnil tudi eden od italijanskih evropskih poslancev.

Ker Monti velja za pravo nasprotje Berlusconija in je spoštovan na mednarodni politični in strokovni sceni, analitiki z njim na čelu italijanske vlade pričakujejo preobrat v stilu vodenja.