Kdo je Norvežan Anders Behring Breivik

Breivik je hodil na ekonomsko šolo v Oslu. Je nekdanji član Stranke napredka (FrP) in njenega podmladka.

Objavljeno
23. julij 2011 13.39
Posodobljeno
23. julij 2011 13.39
Ka. L., Delo.si
Ka. L., Delo.si

Ljubljana - Trenutni predsednik podmladka stranke Napredka, Ove Vanebo je dejal, da je bil Anders aktiven pri podmladku okoli leta 2000, a ga je zapustil, ker so postala njegova stališča ekstremnejša. Ekstremne desničarske in protimuslimanske poglede je po poročanju BBC prevzel v poznih 20 letih. Ali je bil to motiv za napada, bomo še videli, je povedala policija.

Na Facebook in Twitter profilih, ki ju je odprl šele nekaj dni nazaj (17. julija), je izražal naklonjenost do Winstona Churchilla, Geerta Wildersa, ki je dejal »ne sovražim muslimanov, sovražim islam« in norveškega antinacističnega heroja iz druge svetovne vojne, Maxa Manusa. Anders naj bi bil tudi ljubitelj lova ter videoigric Warcraft in Modern Warfare 2, pa tudi bodybuildinga in prostozidarstva. Sebe je opisal kot kristjana in konservativca.

Na Twitterju je objavil stavek Johna Stuarta Milla, in sicer, da je prepričanje enega enaka sili sto tisočih, ki imajo zgolj interese.

Bil je zelo aktiven na forumih in silovito zagovarjal prepoved prihoda migrantov v državo. Na Document.no, norveški strani posvečeni politični debati in kritiki je pustil skoraj 50 strani svojih razmišljanj. Nikjer ni namignil, da bi lahko šel v pokol, ki si ga bo Norveška zapomnila še desetletja.

Po poročanju norveških medijev je imel Breivik doslej opravka s policijo zgolj zaradi prometnih prekrškov. Na svoje ime je imel prijavljeno pištolo Glock, šibrovko in puško.

Konec junija ali v začetku julija se je preselil v majhno mesto Rena okoli 140 kilometrov severnovzhodno od Osla, kjer je vodil zasebno kmetijo pod imenom Breivik Geofarm. Mnogi ugibajo ali je imel kmetijo le zato, da bi lahko prikril namen nabave večje količine umetnih gnojil in drugih kemikalij za izdelavo eksploziva. Po podatkih Reutersa je dobavitelj gnojil Breiviku maja letos prodal okoli 6 ton umetnega gnojila.