Kdo obiskuje Obamo v Beli hiši?

Čeprav se je ameriški predsednik Barack Obama na začetku kampanje zavzel, da bo v Beli hiši zmanjšal vpliv lobistov, pa nedavno objavljeni seznami obiskovalcev kažejo drugače.

Objavljeno
01. november 2009 17.17
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je lani med kampanjo obljubil, da bo njegova Bela hiša bolj pregledna in odgovorna Američanom ter da bo zmanjšal vpliv lobistov, vendar pa je realnost kot vedno drugačna od pričakovanj. V petek objavljeni delni seznam obiskovalcev Bele hiše kaže obiske številnih lobistov in političnih zaveznikov.

Bela hiša je obljubila, da bo odslej tak seznam pogosteje objavljen, vendar pa nikoli ne bo popoln, ker imena tistih, ki spadajo pod oznako nacionalne varnosti, ne bodo objavljena. Med prvimi obiskovalci Bele hiše, po Obamovi inavguraciji v začetku leta so bili filmski zvezdniki, lobisti, bančni direktorji, demokratski aktivisti, kar seveda ni nobeno presenečenje in prav nič posebnega.

 

Obamo je februarja obiskal filmski zvezdnik in veleposlanik miru ZN George Clooney, ki je lobiral za sudansko pokrajino Darfur, Oprah Winfrey je imela isti mesec intervju s prvo damo ZDA Michelle Obama, ustanovitelj Microsofta Bill Gates je z Obamo v Beli hiši govoril marca in čeprav vsebina pogovorov ni objavljena, je znano, da Gates in njegova soproga Melinda preko svoje fundacije na leto namenita več kot 200 milijonov dolarjev za izobraževalne programe.

 

Obamo so obiskovali sindikalni voditelji, kot je predsednik sindikata delavcev storitvenih dejavnosti Andrew Stern, ki je opravil 22 obiskov Bele hiše, od tega se je z Obamo srečal sedemkrat. Najmanj štiri srečanja z Obamo je imel registrirani lobist bančne industrije Ed Yingling, registrirana lobista demokratov Anthony in Heather Podesta sta imela več srečanj, pri čemer je morda pomagalo, da je bil Anthonyjev brat John Podesta vodja Obamove tranzicijske ekipe.

 

Nekaj razburjenja so povzročila imena, kot je Michael Moore, William Ayers in Jeremiah Wright, vendar pa Bela hiša zatrjuje, da gre za osebe, ki imajo po naključju ista imena kot znani levičarski filmar, nekdanji levičarski terorist in nekdanji Obamov duhovnik, ki je v pridigah preklinjal Ameriko in kandidatu Obami povzročil precej težav.