Kdo so žrtve terorističnega napada?

Žrtev še niso uradno imenovali, vendar postaja jasno, da so nekatere med njimi v Novo Zelandijo prišle z drugih koncev sveta iskat mir in varnost.

Objavljeno
16. marec 2019 16.35
Posodobljeno
16. marec 2019 16.53
Omar Nabi (na fotografiji) novinarjem govori o svojem očetu (na sliki na telefonu) Daoudu, ki je bil prva identificirana žrtev napadov. FOTO: Edgar Su/Reuters
Za zdaj je potrjeno, da v petkovem terorističnem napadu desničarskega skrajneža Brentona Tarranta umrlo 49 ljudi, 48 je ranjenih.

Novozelandske oblasti so pred težko nalogo: identificirati žrtve. Teh za zdaj še niso uradno imenovali, vendar postaja jasno, da so nekatere med njimi v Novo Zelandijo prišle z drugih koncev sveta in da so bili mnogi izmed njih begunci, ki so mislili, da so našli varnost v državi, ki velja za eno najvarnejših na svetu, poroča BBC. Na svoji spletni strani je objavil opis nekaj ljudi, ki so jih razglasili za bodisi mrtve bodisi pogrešane.


Daoud Nabi, 71 let


Prva identificirana žrtev je Daoud Nadi. Rodil se je v Afganistanu, vendar se je svojo družino preselil v Novo Zelandijo v osemdesetih letih, da bi se izognil sovjetski invaziji.

Bil je inženir ter predsednik lokalne afganistanske zveze in znan podpornik drugih skupin migrantov. Njegov sin Omar je za NBC News povedal: »Ali ste prišli iz Palestine, Iraka, Sirije – on je bil prva oseba, ki vam je pomagala.«



Daoud Nadi naj bi se vrgel pred druge ljudi v mošeji, da bi jih zaščitil, ko je napadalec vstal. Afganistansko združenje Nove Zelandije pravi, da je bila potrjena smrt drugega Afganistanca. Njegovo ime še ni znano.


Sayyad Milne, 14 let


Sayyad Milne je hotel nekoč postati nogometaš. V petek je bil z mamo v mošeji Al Noor. Njegov oče je v soboto novozelandskim medijem povedal: »Uradno še nisem slišal, da je dejansko umrl, vendar vem, da je, ker smo to videli.«



Njegova polsestra Brydie Henry je še pred tem povedala, da so ga nazadnje videli »ležati na tleh krvave mošeje, krvavečega  iz spodnjega dela telesa«.


Naeem Rashid


Naeem Rashid je v Novo Zelandijo prišel iz Pakistana. V mestu Christchurch, kjer se je zgodil napad, se je zaposlil kot učitelj.

V videu o napadu na mošejo Al Noor se vidi, da se je Rashid poskusil spopasti s strelcem. V napadu je bil hudo poškodovan. Odpeljali so ga v bolnišnico in pakistansko ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo njegovo smrt ter ga pozdravlilo kot junaka. Umrl je tudi njegov sin, 11-letni Talha Rashid.



Naeemov brat Khurshid Alam je dejal, da »je od otroštva govoril, da bi moral svoje življenje posvetiti pomoči drugi in da se te ljudje po smrti spominjajo s ponosom. Storil je, kar je rekel.«

Pakistansko ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da so umrli še štirje moški: Sohail Shahid, Syed Jahandad Ali, Syed Areeb Ahmed in Mahboob Haroon.


Hosne Ara, 42 let


Bangladeški uradniki na Novi Zelandiji so sporočili, da so umrli trije ljudje bangladeškega porekla. Niso navedli podrobnosti. Med njimi naj bi bila Hosne Ara je za časopis Bangladesh's New Age dejal njen nečak. Takoj ko je slišala streljanje, je odhitela, da bi rešila moža, ki je na invalidskem vozičku, vendar so jo smrtno ranile krogle.« Njen mož naj bi preživel.


Khaled Mustafa


Khaled Mustafa je iz Sirije zbežal pred vojno in se s svojo družino leta 2018 preselil na Novo Zelandijo, za katero so menili, da je varno zatočišče, so sporočili iz skupine Syrian Solidarity New Zealand.



Eden od njegovih najstniških sinov, ki še ni bil identificiran, je še vedno pogrešan. Drug sin je bil hudo poškodovan in je bil operiran.


Mucad Ibrahim, tri leta


Družina triletnega Mucada Ibrahima ni videla od streljanja. Niso ga našli v bolnišnicah, kjer so zdravili ranjence. Njegov brat Abdi Ibrahim je povedal lokalnim medijem, da verjamejo, da je Mucad mrtev.



Policija je za zdaj potrdila le, da je bil ubit vsaj en otrok, mnogi pa so bili ranjeni.


Amjad Hamid, 57 let


Od napada na mošejo, kjer je molil vsak petek, družina ni videla Amjada Hamida, 57-letnega zdravnika. Novozelandskim medijem je povedala, da so pregledali bolnišnico in vse kraje, kjer bi ga lahko našli, vendar ga niso. Verjamejo, da je mrtev.

»Grozno je ... upali smo, da bomo našli boljšo prihodnost za nas in za otroke, ki smo jih nameravali imeti,« je razloge za selitev opisala njegova žena Hahan.



Par se je preselil na Novo Zelandijo pred 23 leti in imel dva sina. Hamid se je specializiral za bolezni srca in ožilja v okrožnem zdravstvenem svetu Canterbury.

»To naj bi bila varna država. Nova Zelandija se za vedno spreminja,« je dejal njegov sin Husam Hamid.


Hussain al-Umari, 35 let


Janna Ezat in Hazim al-Umari sta se v devetdesetih letih iz Združenih arabskih emiratov preselila na Novo Zelandijo. Odkar se je odselil od njiju, je Hussain al-Umari vsak prišel k njima na večerjo, potem ko je obiskal mošejo. Tokrat se ni oglasil. Z njim sta nazadnje govorila v četrtek: bil je navdušen, ker so pravkar kupili nov avto.


Lilik Abdul Hamid, neznana starot


Lilik Abdul Hamid je prva žrtev, ki so jo potrdili na indonezijskem veleposlaništvu v Novi Zelandiji. V  so umrli najmanj štirje ljudje iz Somalije. Države, iz katerih izvirajo pogrešani, so še Jordanija, Indija, Pakistan, Bangladeš, Afganistan, Fidži in Savdska Arabija.

Rdeči križ je na svoji spletni strani objavil seznam ljudi, ki so bili med napadom v mošeji.

Preživeli lahko na njem potrdijo, da so živi, da bi pomirili sorodnike, medtem ko tisti, ki iščejo nekoga, pogrešane lahko evidentirajo kot manjkajoče.