Kemični Ali priznal poboje

Bratranec nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, Ali Hasan al Madžid, znan kot Kemični Ali, je na nadaljevanju sojenja priznal, da je vojakom ukazal poboj vaščanov med t.i. operacijo Anfal.

Objavljeno
11. januar 2007 21.28
Ali Hasan al Madžid, znan po vzdevku Kemični Ali
Bagdad - Bratranec nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, Ali Hasan al Madžid, znan po vzdevku Kemični Ali, je na današnjem nadaljevanju sojenja proti šestim obtoženim genocida in vojnih zločinov med t. i. operacijo Anfal priznal, da je vojakom ukazal poboj vaščanov, ki med omenjeno protikurdsko operacijo niso hoteli zapustiti svojih vasi.

Kemični Ali, ki mu v primeru, da bo spoznan za krivega, tako kot Huseinu grozijo vislice, je v nasprotju z nekdanjimi Huseinovimi nagovori sodišča govoril mirno. "Da, moja navodila so bila, da so to prepovedane vasi, in vojakom sem ukazal, naj zajamejo vse, ki jih tam najdejo ter jih po zaslišanju ubijejo," je dejal al Madžid.

"Odgovoren sem za preselitve in to odločitev sem sprejel sam. Pred tem nisem šel najprej na visoko vojaško poveljstvo ali na poveljstvo stranke Baas. To pravim pred sodiščem in pred bogom," je še dejal al Madžid, ki si je vzdevek prislužil zaradi domnev, da je večkrat ukazal uporabo živčnega bojnega plina.

Danes je sodišče v sojenju zaradi operacije Anfal že drugič zasedalo brez Huseina, sicer tudi soobtoženega, ki so ga zaradi obsodbe v drugem primeru Dudžail usmrtili 30. decembra. Ob koncu današnjega sojenja so nadaljevanje sojenja napovedali za 23. januar.

V okviru operacije Anfal je v letih 1987 in 1988 potekalo množično prisilno preseljevanje Kurdov na severu Iraka. Pri tem je bilo opustošenih okoli 3000 vasi in ubitih najmanj 10.000 Kurdov, po nekaterih podatkih pa je življenje izgubilo celo več kot 180.000 Kurdov. Obtoženci trdijo, da je šlo za legitimno operacijo proti kurdskim upornikom v času, ko je bil Irak v vojni z Iranom.