Kenija bo presenetila Islamiste

Kenija je na mejo s Somalijo poslala svojo vojsko, da bi preprečila vstop v državo borcem Zveze islamskih sodišč. Begunce, ki prihajajo na kenijsko mejo, bodo predali uradu ZN za begunce.

Objavljeno
03. januar 2007 20.02
Somalijski vojak na patrulji
Mogadiš - Kenija je danes na mejo s Somalijo poslala dodatne vojake, da bi preprečila vstop v državo morebitnim borcem Zveze islamskih sodišč (UIC). Ostale begunce, ki prihajajo na kenijsko mejo, pa bodo predali uradu Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR), je povedal tiskovni predstavnik kenijske vlade Alfred Mutua.

Potem ko je somalijska vlada v torek po skoraj dveh tednih srditih spopadov razglasila, da je ob podpori etiopskih sil prevzela nadzor nad vsemi območji na jugu in v osrednjem delu Somalije, je bilo danes videti, da islamisti še niso popolnoma poraženi. V strateškem mestu Jilib na jugu države, ki so ga vladne sile zavzele pred dvema dnevoma, je namreč osamljeni borec UIC ubil tri pripadnike etiopskih sil, preden ga je doletela smrt izpod rok četrtega etiopskega vojaka.

Ugandski predsednik Yoweri Museveni je medtem poletel proti etiopski prestolnici Adis Abeba, kjer se bo sestal z etiopskim premierom Melesom Zenawijem. Voditelja se bosta pogovarjala o regionalni mirovni misiji za Somalijo, je povedal ugandski zunanji minister Okello Oryem. Zenawi je sicer dejal, da etiopske sile v Somalije ne morejo ostati dolgo, mednarodno skupnost pa pozval, naj hitro pošlje mirovno misijo.

Mirovna iniciativa EU in Norveške

Evropska unija in Norveška so medtem somalijsko vlado in UIC pozvale, naj s pogajanji ustvarijo pogoje za trajni mir, ki bi ga lahko podprle afriške mirovne sile. Evropske države pa se obotavljajo poslati vojake v Somalijo, v strahu, da ne bi ponovile starih napak, je menil švedski zunanji minister Carl Bildt.

Etiopski helikopterji naj bi medtem kenijsko mejno postojanko Harehare zamenjali za somalijsko vas Dhobley ter izstrelili rakete na več poslopij, je povedal neimenovani varnostni uradnik. Poročil o žrtvah ni bilo, etiopske oblasti pa zadeve niso komentirale.