Kenija: Med izložbami še vedno iščejo pogrešane

Nakupovalno središče je zdaj pod nadzorom varnostnih sil. Umrlo je najmanj 67 ljudi.

Objavljeno
25. september 2013 14.02
KENYA-ATTACK
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Nairobi - Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je včeraj pozno popoldne potrdil, da je obleganje nekdaj priljubljenega nakupovalnega središče Westgate končano. Umrlo je najmanj 67 ljudi, a bo število mrtvih najverjetneje še naraslo.

Kenija po koncu štiridnevnega obleganja Westgata, ki so ga obiskovali predvsem bogatejši Kenijci in tujci, žaluje. Zastave bodo na pol droga visele še prihodnje tri dni.

Medtem, ko pripadniki varnostnih sil delno porušeno in povsem opustošeno nakupovalno središče preiskujejo zaradi morebitnega podtaknjenega eksploziva, reševalci še vedno iščejo pogrešane. Po podatkih Rdečega križa je še vedno pogrešanih 63 ljudi. Kenijskim oblastem so pri preiskovanju opustošenega objekta na pomoč priskočili tudi strokovnjaki iz ZDA, Britanije in Izraela.

Kenija je bila v zadnjih dneh priča enemu najhujših napadov v zgodovini države. V soboto pozno popoldne je v priljubljeno nakupovalno središče vstopilo okoli 15 oboroženih napadalcev, ki so odvrgli več granat in začeli streljati z avtomatskim orožjem. Odgovornost za krvavo dejanje je kmalu prevzela somalijska milica Al Šabab, ki je pojasnila, da gre za maščevanje za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. V štiridnevni bitki je umrlo vsaj 61 civilistov in šest pripadnikov varnostnih sil, vsaj 200 ljudi je ranjenih.

Kenijski predsednik Kenyatta je odgovornim za napad že obljubil, da bodo za smrt nedolžnih odgovarjali. Varnostne sile so med štiridnevnim obleganjem ubile pet napadalcev, 11 osumljencev je aretiranih. Predsednik je povedal, da strokovnjaki že ugotavljajo tudi državljanstvo napadalcev. V preteklih dneh so namreč mediji poročali, da so bili med njimi tudi ameriški državljani in ženska iz Britanije.