Kenija namerava izstopiti iz Mednarodnega kazenskega sodišča

Četudi simbolično glasovanje v parlamentu pošilja kljubovalno sporočilo, nima vpliva na trenutne sodne postopke.

Objavljeno
06. september 2013 13.06
Kenya International Court
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Nairobi − Kenijski poslanci so včeraj podprli predlog, ki bi lahko vodil do izstopa Kenije iz Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), piše Slovenska tiskovna agencija.

Do odločitve parlamenta je prišlo manj kot teden dni pred začetkom sojenja kenijskemu podpredsedniku Williamu Rutu zaradi nasilja po predsedniških volitvah leta 2007. A četudi to simbolično glasovanje v parlamentu pošilja kljubovalno sporočilo ICC, nima vpliva na trenutne sodne postopke proti vodstvu te vzhodnoafriške države.

Kenijski parlament mora sedaj v roku 30 dni glasovati o zakonu, ki bi formaliziral ukrepe za dejanski izstop. Predlog za prekinitev kakršnihkoli stikov in sodelovanja s sodiščem je sicer v kenijski narodni skupščini prejel podporo velike večine poslancev, piše STA.

Med razgreto razpravo v parlamentu je predsednik narodne skupščine Aden Duale zatrdil, da bi izstop iz ICC ubranil ustavo države in »izboljšal ugled Kenije v svetu«. A po drugi strani je vodja opozicije Francis Nyenze dejal, da bi to dejanje mednarodni skupnosti poslalo napačno sporočilo.

Številni kenijski politiki sicer ICC razumejo kot neokolonialistično organizacijo, ki preganja samo Afričane. S tem pogledom so se tudi začele razprave o odstopu od Rimskega statuta ICC.

O predlogu za izstop iz ICC se mora uskladiti še senat, zgornji dom parlamenta, ki bo o tem razpravljal naslednji teden. Če bo predlog potrjen, bo Kenija prva država, ki se bo odločila za to potezo. 

Izstop ne bo vplival na postopke

Na namere Kenije pa so se že odzvali pri ICC in potrdili, da morebitni umik ne bi vplival na trenutne postopke. »Umik iz ICC ne bo imel učinka na postopke, ki so že v teku. Referendum ali odločitev vlade ne spreminjata obvez Kenije po popolnem sodelovanju z ICC,« je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik ICC Fadi el Abdalah.

Prihodnji torek se bo na ICC pričelo sojenje Rutu zaradi zločinov proti človečnosti, dodaja STA. Obtožen je, da je organiziral krvavo nasilje in nemire po predsedniških volitvah leta 2007, v katerih je bilo ubitih najmanj 1100 ljudi, več kot 600.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Proces proti Rutu se bo sicer začel približno dva meseca pred sojenjem kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti, ki je prav tako obtožen zločinov proti človečnosti, med drugim ubojev, posilstev, preganjanja in nasilja. Tako Ruto in Kenyatta zavračata obtožbe, a kljub temu trdita, da bosta popolnoma sodelovala z ICC.

Oba sta sicer že večkrat zahtevala, da ICC opusti obtožbe proti njima. Med drugim je Kenija maja v pismu varnostnemu svetu Združenih narodov zaprosila za takojšen zaključek postopka proti Kenyatti in Rutu pred ICC, saj da naj bi z nadaljevanjem sojenja ogrožali stabilnost Kenije.