Kenija zaprla mejo s Somalijo

Kenija je zaprla meje s Somalijo, saj naj bi pripadniki somalijskih islamistov poskušali prebegniti skupaj z begunci, ki zapuščajo nemirno državo.

Objavljeno
04. januar 2007 18.47
Enote somalijske vojske
Nairobi/Mogadiš - Kenija je zaprla mejo s Somalijo, je na današnji novinarski konferenci v Nairobiju dejal kenijski zunanji minister Raphael Tuju, pri tem pa izrazil zaskrbljenost zaradi somalijskih islamistov, ki naj bi skupaj z begunci vstopali v Kenijo. Minister ni pojasnil, kdaj so sprejeli odločitev in kako dolgo bo 675-kilometrska meja med državama zaprta.

"Kenija ne bo dovolila islamistom in njihovim družinam, da bi to državo izkoriščali kot svojo bazo," je odločitev vlade utemeljil Tuju in dodal, da veliko Somalcev, ki v zadnjem času v Keniji poskušajo dobiti azil, pripada družinam islamistov.

Urad visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) ob tem opozarja, da je Kenija obvezana sprejeti ogrožene civiliste, vendar Tuju vztraja, da civilisti niso ogroženi. Po njegovih besedah Kenija predlaga oblikovanje skupne misije z UNHCR za ugotavljanje dejstev, ki bi "ugotovila, kakšne so resnične razmere na terenu".

Tuju je še povedal, da imajo nekateri bojevniki, ki podpirajo Zvezo islamskih sodišč (UIC) in ki zapuščajo Somalijo, tuje potne liste, med drugim britanske, danske, kanadske in eritrejske. Kot pravi Tuju, so nekateri od teh bojevnikov poskušali poslati svoje družine v Kenijo, medtem, ko bi sami ostali v Somaliji. Predtem je v sredo UNHCR kenijske oblasti obtožil, da so deportirale najmanj 700 Somalcev, ki so poskušali pridobiti status begunca. S tem Nairobi po navedbah UNHCR krši mednarodno pravo.

Somalijski notranji minister Husein Aidid pa je medtem dejal, da pripadniki UIC še vedno predstavljajo grožnjo v prestolnici Mogadiš, kjer naj bi se jih skrivalo še okoli 3500.

Aidid ni pojasnil, od kod ti podatki in kaj je sprožilo njegove komentarje po tem, ko je premier Ali Mohamed Gedi v torek dejal, da je glavnih spopadov konec in da večjih izbruhov nasilja ne pričakuje. Gedi je sicer na ločeni novinarski konferenci tudi danes zanikal hujše grožnje glede Mogadiša in ocene števila pripadnikov UIC v prestolnici, ki jih je podal Aidid, vendar ob tem svojih ni podal.