Kenijci bodo zaradi mučenja v 50. letih lahko tožili britansko vlado

Britansko sodišče je odločilo, da se lahko primer, povezan z vstajo gibanja Mau Mau, kljub pretečenemu času nadaljuje.

Objavljeno
05. oktober 2012 17.06
Kenya Britain Torture Victims
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London − Višje sodišče v Londonu je danes odločilo, da lahko trije kenijski državljani, ki trdijo, da so jih v času vstaje gibanja Mau Mau proti britanski nadvladi v petdesetih letih mučile britanske kolonialne sile, tožijo britansko vlado, poroča britanska mreža BBC.

Vstaja gibanja Mau Mau proti britanskim kolonialnim oblastem je bila ključni korak, ki je privedel do neodvisnosti Kenije leta 1963, čeprav vojaško ni bila preveč uspešna in so tako gibanje kot njegove privržence brutalno zatrli.

Pripadniki gibanja, ki so v večini pripadali ljudstvu Kikiyu, so med letoma 1952 in 1960 ustrahovali kolonialne skupnosti. Britanske oblasti so se na upor odzvale s pošiljanjem okrepitev v Kenijo, čemur je sledilo krvavo obdobje. V spopadih je bilo ubitih najmanj 10.000 staroselcev, čeprav je po nekaterih ocenah ta številka še bistveno višja − po podatkih Kenijske komisije za človekove pravice je bilo ubitih najmanj 90.000 Kenijcev −, po drugi strani pa 32 priseljencev. Poleg tega so britanske kolonialne oblasti več deset tisoč ljudi − po nekaterih ocenah 160.000 − brez sojenja priprle v stroga taborišča, od koder so poročali o usmrtitvah, mučenjih in surovih pretepih.

Britanska vlada je sicer priznava, da so britanske kolonialne sile mučile priprte pripadnike gibanja Mau Mau, a za očitana dejanja zavrača odgovornost in se namerava na današnjo odločitev sodišča pritožiti. Trdi, da ne poskuša zmanjševati trpljenja žrtev nasilja britanskih sil, a kot meni, Velika Britanija ne more biti pravno odgovorna za zločine, ki so se zgodili pred toliko leti. Poleg tega se je po mnenju britanskih oblasti vsa morebitni odgovornost za te zločine ob ustanovitvi leta 1963 prenesla na Kenijo.