Kenijska tragedija odzvanja tudi v ZDA

Milica Šebab naj bi rekrutirala borce med somalijsko skupnostjo v Združenih državah Amerike.

Objavljeno
23. september 2013 23.24
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Kenijske varnostne sile so včeraj napadle preostale teroriste, ki so v nakupovalnem središču Westgate v prestolnici Nairobi že tretji dan zadrževali okoli deset talcev.­ Do konca redakcije razplet ni bil povsem jasen, so pa predstavniki kenijske vlade trdili, da so prevzeli nadzor nad trgovskim središčem ter da »so evakuirali večino civilistov«.

Pred tem je po poročanju kenijskega Rdečega križa v napadu, ki se je začel v soboto opoldne, umrlo najmanj 62 ljudi, med njimi številni tuji državljani. Westgate je namreč priljubljeno nakupovalno središče za tujce in premožne Kenijce. Po besedah prič je med deset do petnajst napadalcev vdrlo v trgovsko središče, nato pa so se pomikali od trgovine do trgovine in sistematično pobijali ljudi.

Pri tem so izločali muslimane, ki so jim dovolili oditi. »Napadalci so dejali, da bodo muslimani varni in da bodo tarča samo neverniki,« je za agencijo AP dejal eden od preživelih obiskovalcev trgovskega centra.

Maščevanje islamistov

Odgovornost za napad je prevzela­ somalijska milica Šebab, ki je povezana v teroristično mrežo Al Kaida.­ Organizacija je nasledila Zvezo islamskih sodišč, ki je sredi prejšnjega desetletja prevzela nadzor nad Somalijo in uvedla šeriatsko pravo, a nato izgubila vojno z etiopskimi silami. Njeni predstavniki so dejali, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenija je namreč oktobra 2011 poslala 4000 vojakov, ki so s somalijsko vojsko napadli oporišča Šebaba.

Milico je posebej bolela izguba strateškega pristaniškega mesta Kismayo, kjer so prek davščin, carin ali obveznega prispevka za džihad služili milijone dolarjev. Posredovanje afriških mirovnih sil in Kenije je pregnalo Šebab iz mest na oddaljeno podeželje, po besedah Katherine Zimmerman, politične analitičarke projekta Kritične grožnje, ki ga izvaja konservativni American Enterprise Institute, je to energijo milice iz vladanja preusmerilo v terorizem. Lani so se uradno povezali z Al Kaido. Pripadniki milice so pred tremi leti izvedli podoben maščevalni pohod v Ugandi (tudi ta ima vojsko v Somaliji) in v restavraciji ubili 70 ljudi.

Po besedah južnoafriškega neodvisnega novinarja Simona Allisona kenijsko posredovanje ni bilo namenjeno toliko povečanju stabilnosti krhke vlade v Mogadišu, pač pa bolj izkoreninjenju islamistične milice in ustvarjanju nekakšnega vmesnega območja, ki bi Kenijo in njen turizem varoval pred somalijskimi nemiri. Allison ob tem opozarja, da v Keniji živi precej Somalijcev, ki so v preteklosti že bili žrtve ksenofobičnega nasilja, ko so se Kenijci znašali nad njimi zaradi akcij islamistov.

Borci iz Minnesote

Ti so za zadnji napad po besedah poveljnika generalštaba kenijske vojske Juliusa Karangija zbrali pripadnike številnih narodov. »Borimo se proti globalnemu terorizmu,« je poudaril. Na twitterju se je pojavilo domnevno sporočilo Šebaba, da so med napadalci trije Američani, Kanadčan, Finec in Britanec, vendar obstaja precejšen sum, da gre za prevaro. Kljub temu so ameriški mediji navajali neimenovane domače diplomatske vire, po katerih je »zelo verjetno, da so med napadalci Američani«. Uradno sporočilo Bele hiše je bilo, da preučujejo morebitno povezavo z ZDA.

Zvezna policija FBI je pred petimi leti začela opozarjati, da se je samo iz Minneapolisa v zvezni državi Minnesota, kjer živi največja somalijska skupnost v ZDA, več deset mladih odšlo bojevat v vrste islamistov. Newyorški kongresnik Peter King, ki predseduje odboru za domovinsko varnost v spodnjem domu, je dejal, da »za od 15 do 20 vemo, da so še vedno aktivni (v Somaliji)«. Po njegovih besedah obstaja resna bojazen, da se bo kdo od njih vrnil in uporabil svoje izkušnje za delovanje v Združenih državah. Zato je milico razglasil za neposredno grožnjo državi.

Napad na trgovsko središče v kenijski prestolnici ima neprijetne posledice tudi za Belo hišo, saj so se iz vseh strani nanje vsule kritike, da so bile trditve o koncu Al Kaide prenagljene in neumestne. Predsednik Barack Obama je Keniji (od koder prihaja njegov oče) izrazil podporo, ZDA pa se doslej niso neposredno spopadale z milico, saj je ta svoje delovanje bolj ali manj omejila na Somalijo. Obama je v državi doslej odredil dva napada brezpilotnih letal na islamiste.