Kenijska vlada je bila opozorjena na možen napad

Izrael je opozoril ministrstva in povoljnika vojske na načrte za napad na objekte v izraelski lasti.

Objavljeno
29. september 2013 15.26
KENYA-ATTACK/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Nairobi - Kenijska vlada je bila pred napadom islamskih skrajnežev na nakupovalno središče v Nairobiju opozorjena, tudi iz Izraela, na veliko nevarnost napada, so v soboto sporočili varnostni viri.

Ministri in poveljnik kenijske vojske so po poročanju kenijskih medijev prejeli informacije o načrtih za obsežen napad. »Izrael je posvaril pred napadi na svoje poslovne interese, vendar so si ta obveščevalna poročila samo podajali iz pisarne v pisarno,« je povedal neimenovani vir iz obveščevalnih krogov.

Skrajneži, oboroženi z avtomatskim orožjem in granatami, so 21. septembra vdrli v nakupovalno središče Westgate v Nairobiju. V napadu, ki je trajal štiri dni, je bilo ubitih najmanj 67 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela z Al Kaido povezana somalijska milica Šebab.

Po navedbah kenijskih medijev so bili o nevarnosti napada obveščeni ministri za notranje in zunanje zadeve, za obrambo in zakladnico ter poveljnik vojske. »Dobili so podatke o povečani nevarnosti terorizma in načrtih za simultane napade v Nairobiju in Mombasi okrog 13. in 20. septembra,« je povedal vir.

Izrael, ki ima tesne stike s Kenijo na varnostnem in obveščevalnem področju, je opozoril na načrte napadov na objekte v izraelski lasti v septembru, ko Judi praznujejo več praznikov.

Nakupovalno središče Westgate, ki je bilo priljubljeno med tujci, živečimi v Keniji, in premožnejšimi Kenijci, je v delni lasti Izraelcev in je dolgo veljalo za potencialno tarčo.