Kenijske sile prevzele nadzor nad nakupovalnim centrom v Nairobiju

Uradno število žrtev: 61 civilistov, 6 pripadnikov varnostnih sil in 5 teroristov.

Objavljeno
24. september 2013 10.02
KENYA-ATTACKS-MALL
Ti.K., Mo. B., Delo.si, STA
Ti.K., Mo. B., Delo.si, STA

Nairobi - Štiridnevno obleganje je končano, je na tiskovni konferenci razglasil kenijski predsednik Uhuru Kenyatta. Po njegovih besedah je vojska v spopadu ubila 5 osumljencev, 11 pa jih je zajela, poroča BBC.
»Izguba za Kenijo je velikanska,« je še dejal predsednik. Z jutrišnjim dnem je razglasil tridnevno žalovanje.

Kenijske enote so v noči na danes prevzele nadzor nad celotnim nakupovalnim centrom Westgate v Nairobiju, ki so ga v soboto zavzeli pripadniki somalijske milice Šebab. Teroristi, povezani z Al Kaido, so pobili najmanj 62 ljudi, med njimi nečaka predsednika države Uhuruja Kenyatte in njegovo zaročenko.

Tiskovni predstavnik kenijske vlade Manoah Esipisu je za AFP dejal, da so vsi talci osvobojeni, vojska pa še vedno »čisti« vse prostore, saj ni izključeno, da se kje ne skriva še kakšen terorist.

Milica Šebab je medtem na twitterju sporočila, da v nakupovalnem središču še vedno zadržujejo »žive talce«. Zatrdila je tudi, da njihovi borci še vedno vztrajajo in da so po nakupovalnem središču »raztresena nešteta trupla«.

Med napadalci tudi dva somalijska Američana

V treh dneh obleganja je bilo ranjenih najmanj 200 ljudi, med njimi 11 kenijskih vojakov. V ponedeljek so ves dan potekali hudi boji, v katerih so umrli najmanj trije teroristi. Kenijskim enotam naj bi pomagali Izraelci, Britanci in Američani.

Danes zjutraj so varnostne sile sporočile, da se borijo še z »enim ali dvema« oboroženima napadalcema. Vendar pa je vojski in policiji znana točna lokacija napadalcev, ki se nahajata v oziroma v bližini igralnice v enem od višjih nadstropij kompleksa. Po navedbah prič še naprej prihaja do izmenjave ognja in posameznih eksplozij.

Poveljnik kenijske vojske general Julius Karangi je povedal, da je bilo med teroristi veliko tujcev. Med njimi naj bi bila tudi najmanj dva somalijska Američana. Vsi teroristi so bili moški, nekaj pa se jih je obleklo v ženske, da so lažje pretihotapili orožje. Vojska naj bi aretirala več kot deset ljudi.

»Prihajajo iz različnih držav. Imamo dovolj obveščevalnih podatkov, da lahko trdimo, da je to globalni terorizem,« je poudaril Karangi.

Finski notranji minister Päivi Räsänen je že v ponedeljek povedal, da Finska preučuje možnost, da je v napad vpleten finski državljan. Milica Šebab pa je neuradno zatrdila tudi, da so v napadu sodelovali ameriški in britanski državljani. V Beli hiši teh trditev še ne morejo potrditi, so sporočili.

Tarča so bili vsi, ki niso muslimani

Teroristi so sicer v centru Westgate po zavzetju začeli izločati vse, ki niso muslimani, in so jih pobili. Med mrtvimi naj bi bilo šest Britancev, dva ali trije Američani, dve Francozinji, dva Kanadčana, dva Indijca, Kitajka, Južni Korejec, Južnoafričan, Nizozemka ter nekdanji ganski diplomat in pesnik Kofi Awoonor.

Šlo je za najhujši teroristični napad v Keniji vse od leta 1998, ko je v napadu na ameriško veleposlaništvo umrlo 200 ljudi.

Napad naj bi bil maščevanje za vdor kenijske vojske v Somalijo leta 2011, kjer so se borili proti milici Šebab. »Če želite mir v Keniji, se to ne bo zgodilo, dokler bodo vaši možje na naših tleh,« je v video sporočilu, objavljenem na islamističnih spletnih straneh, poudaril tiskovni predstavnik upornikov Ali Mohamud Rage.

Kenijski predsednik Kenyatta je napad označil za »odvraten in podel«. Kenijskemu podpredsedniku Williamu Ruti, ki se pred Mednarodnim kazenskim sodiščem zagovarja zaradi zločinov proti človečnosti, pa je sodišče dovolilo, da se za en teden iz Haaga vrne v Kenijo, da bi pomagal pri razreševanju krize. Poudaril je, da bo vlada Kenijcem zagotovila varnost, napad pa je označil za »hudičevo delo«.

Napad je pretresel Kenijce, ki so se postavili v dolge vrste pred bolnišnicami, da bi darovali kri, k čemur so jih pozvali zdravniki. Prav tako so zbrali več kot 300.000 evrov za pomoč družinam prizadetih.