Kerry: Konec meseca nov poskus organizacije mirovne konference o Siriji

Na srečanju konec meseca bodo poskušali določiti datum za mirovno konferenco, znano pod imenom Ženeva 2.

Objavljeno
13. september 2013 17.14
SYRIA-CONFLICT-US-RUSSIA-UN-PEACE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva − Ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in John Kerry v Ženevi tudi danes nadaljujeta pogovore o načrtu za predajo sirskega kemičnega orožja nadzoru mednarodni skupnosti. Kerry je po poročanju britanske mreže BBC pogovore z ruskim kolegom označil za konstruktivne.

Kerry je še dejal, da sta tako Moskva kot Washington močno zaskrbljena zaradi razmer v Siriji − števila žrtev in uničenja, dejanj obeh strani, vpetih v konflikt, vse večjega števila beguncev in vse bolj pereče humanitarne katastrofe. Dodal je, da si močno prizadevajo najti skupno stališče.

Ameriški in ruski zunanji minister sta se v Ženevi sestala tudi z odposlancem Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem, s katerim so se pogovarjali o prizadevanjih za ohranitev mirovnega procesa. Kerry je ob tem napovedal, da se bodo še ta mesec − okoli 28. septembra ob robu zasedanja generalne skupščine Združenih narodov − sestali tudi v New Yorku, kjer bodo poskušali določiti datum za mirovno konferenco, znano pod imenom Ženeva 2, katere cilj je za skupno mizo posesti sirskega predsednika Bašarja al Asada in opozicijo.