Kerry ne bo kandidiral

Ameriški demokratski senator John Kerry iz Massachusettsa se je odločil, da na volitvah leta 2008 ne bo ponovno kandidiral za predsednika ZDA.

Objavljeno
25. januar 2007 08.43
John Kerry
Washington - Ameriški demokratski senator John Kerry iz Massachusettsa je v senatu pojasnil, da na volitvah leta 2008 ne bo ponovno kandidiral za predsednika ZDA. Kerry je leta 2004 izgubil proti Georgeu Bushu, ki je osvojil drugi predsedniški mandat, senator pa je sedaj ugotovil, da naslednje leto ne bo imel pravih možnosti za zmago med demokrati, kaj šele na splošnih volitvah proti republikanskemu kandidatu.

Kerry je bil leta 2004 prelahka tarča za napade nasprotne strani in v zadnjem času ni z ničemer pokazal, da bi se kaj spremenilo. Kerry je pred kongresnimi volitvami novembra 2006 hudo prestrašil in razjezil demokrate, ki so že videli zmago v rokah, ko je zaradi ponesrečene šale na račun predsednika Busha za dan ali dva odvzel medijsko pozornost republikanskim težavam in jo usmeril nase. Skušal se je pošaliti na račun Busha, šala pa je izzvenela kot kritika ameriških vojakov in analitiki so že takrat ocenili, da je bolje, da se ne spušča v novo predsedniško tekmo.

Kerryjeve težave

Kerry je zadnje mesece trdil, da se bo najverjetneje ponovno spustil v bitko za Belo hišo, vendar je ugotovil, da ne bo šlo. Čeprav je do volitev še leto in pol, je jasno, da bo težko tekmoval za denar, strokovnjake in pozornost med demokrati, kjer ima senatorka Hillary Clinton podporo javnosti, ljudi z denarjem in organizacijo. Poleg tega navdušuje še senator Barack Obama iz Illinoisa, ki lahko Clintonovi pobere glasove temnopoltih volivcev, v državi, kjer se bo izbira kandidatov začela Iowi, pa v anketah krepko vodi nekdanji Kerryjev podpredsedniški kandidat John Edwards iz Severne Karoline. V igri je med drugimi tudi Bill Richardson, ki velja za dobrega poznavalca mednarodne politike, poleg tega pa se je dokazal na področju izvršne oblasti kot zelo uspešen guverner države Nova Mehika.