Kerry: V kemičnem napadu je umrlo najmanj 1429 Sircev

Obama: O Siriji še nisem sprejel dokončne odločitve. Razmišljam o omejeni akciji.

Objavljeno
30. avgust 2013 22.21
Kerry Syria
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Washington - Ameriški državni sekretar John Kerry je danes predstavil težko pričakovano obveščevalno poročilo o napadih s kemičnim orožjem pri Damasku minuli teden. Zatrdil je, da dokazi o tem, kdo je izvedel napade, ne bi mogli biti bolj jasni. Ameriška vlada je obenem izdala oceno, ki prav tako obtožuje režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

»Dokazi ne morejo biti bolj jasni,« je dejal Kerry in nato našteval vse, kar so zbrali ameriški obveščevalci, na koncu pa izjavil, da Asadovemu režimu ne morejo dovoliti, da se izmuzne brez kazni. Dejal je še, da se bodo ZDA o odgovoru na napade s kemičnim orožjem odločile ob svojem času in na podlagi lastnih vrednot.

Kerry tako znova ni napovedal, kdaj bo prišlo do napada na Sirijo, in glede na njegove besede ni gotovo, da se bo to zgodilo v kratkem. Govoril je namreč o tem, da se bodo nadaljevali pogovori vlade z ameriškim ljudstvom, kongresom in mednarodnimi partnerji. Povedal pa je, da je v napadih umrlo najmanj 1429 ljudi, od tega 426 otrok.

Težko pričakovana ocena ameriške vlade o napadih s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska medtem pravi, da vlada z visoko mero gotovosti ugotavlja, da je napade izvedla sirska vlada. Pri tem je bil uporabljen tudi živčni plin.

Ocena temelji na pričanjih zdravstvenih delavcev, pripadnikov nevladnih organizacij in drugih prič, navedbah na družabnih omrežjih in besedah novinarjev ter na signalnih in geoprostorskih obveščevalnih podatkih.

»Uporaba kemičnega orožja v Siriji ogroža ameriške varnostne interese,« je po predstavitvi ameriških izsledkov o uporabi kemičnih napadov v Siriji izjavil predsednik Barack Obama, vendar o Siriji še ni sprejel dokončne odločitve; razmišlja o »omejeni, ozki akciji«.