Kfor predčasno zapustil Kosovo

Enote mednarodnih mirovnih sil na Kosovu so nenadoma odšle iz Orahovca in tako po sedmih letih pustile brez varstva preostalih 450 Srbov in Romov v mestu na jugozahodnem delu pokrajine.

Objavljeno
27. december 2006 17.09
Enote Kfor na Kosovu
Priština - Enote mednarodnih mirovnih sil na Kosovu so nenadoma odšle iz Orahovca in tako po sedmih letih pustile brez varstva preostalih 450 Srbov in Romov v mestu, ki leži v jugozahodnem delu pokrajine, poročajo srbski mediji. Politični predstavniki kosovskih Srbov so ogorčeni zaradi umika čet KFOR, ki mu očitajo, da je na Kosovo prišel predvsem zato, da bi varoval Albance.

KFOR še ni potrdil umika svojih čet

KFOR in misija ZN na Kosovu (UNMIK) za zdaj še nista potrdila umika mednarodnih čet iz Orahovca, srbski mediji pa danes poročajo o odzivih političnih predstavnikov kosovskih Srbov, ki zatrjujejo, da gre za še en dokaz, da mednarodni skupnosti "pravzaprav nikoli ni bilo do resničnega varstva Srbov in Romov".
Kot poročajo srbski mediji, je v severnem delu Orahovca po vojni leta 1999 ostalo le še 450 Srbov in Romov, za varnost katerih je od takrat "noč in dan" skrbelo približno 30 pripadnikov KFOR.

Navzočnost mednarodnih vojaških sil naj bi bil tudi razlog, da so preostali Srbi in Romi sploh ostali v Orahovcu, in kot zatrjujejo njihovi politični predstavniki, je umik enote KFOR "popolnoma nerazumljiv, saj je varnostni položaj še vedno zelo napet".
Eden od vodilnih političnih predstavnikov kosovskih Srbov Milan Ivanovič je v pogovoru za srbsko tiskovno agencijo Tanjug zatrdil, da je umik pripadnikov KFOR iz Orahovca v nasprotju z deklarativnim zavzemanjem mednarodne vojaške misije za zagotovitev varnosti vsem v pokrajini.

Srbi bi bili v nekakšni vrsti neodvisnega Kosova prepuščeni albanskim skrajnežem, Srbija pa mora zaradi tovrstnih potez KFOR sporočiti mednarodni skupnosti, da bo zaščitila svoje ljudstvo, je še povedal Ivanovič.

Predsednik skupnosti srbskih občin na Kosovu Marko Jakšič pa je povedal, da KFOR "ni prišel na Kosovu zato, da bi varoval Srbe, ampak predvsem zato, da bi ščitil Albance in njihovo paradržavno tvorbo, ki naj bi se imenovala neodvisno Kosovo".