Ki Moon sestavlja ekipo

Novi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon iz Južne Koreje je ta teden že začel z imenovanjem generalnih podsekretarjev - med njimi za administracijo in upravo ter humanitarne zadeve.

Objavljeno
04. januar 2007 10.55
New York - Novi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon iz Južne Koreje je v sredo na položaj generalnega podsekretarja za administracijo in upravo imenoval Mehičanko Alicio Barceno Ibarro, na položaj generalnega podsekretarja za humanitarne zadeve pa Britanca Johna Holmesa. Obe imenovanji sta pri dopisnikih s sedeža ZN sprožili vprašanja glede usposobljenosti kandidatov in tiskovna predstavnica Ban Ki Moona Michele Montas je zatrjevala, da sta več kot usposobljena.

Na sedežu ZN v New Yorku namreč krožijo ugibanja, da Ban Ki Moon, ki je bil lani v Varnostnem svetu ZN potrjen brez težav, vrača usluge stalnim članicam VS in drugim pomembnejšim državam v razvoju z imenovanjem prej dogovorjenih oseb na ključne položaje v ZN.

Administracija in uprava

Položaj podsekretarja za administracijo in upravo je zadnjih 10 let po neformalni tradiciji pripadal ZDA, ki pa jih tokrat zanima položaj šefa oddelka za humanitarne zadeve in veliko presenečenje bi bilo, če bi Ban Ki Moon imenoval nekoga iz druge države.

Mirovne operacije

Oddelek za mirovne operacije trenutno še vodi Francoz Jean Marie Guehenno, kar pomeni, da bodo Francozi dobili kakšen drug pomemben položaj, če se bo uresničila napoved o ameriškem prevzemu mirovnih operacij.

Ekonomske in socialne zadeve

Kitajce zanima oddelek za ekonomske in socialne zadeve, Ruse kaj drugega, Britanci pa so, kot kaže želeli imeti nekoga na čelu humanitarnih zadev ali pa so iskali udoben položaj za Johna Holmesa, ki je bil zvest osebni tajnik premiera Tonyja Blaira in nekdanjega premiera Johna Majora.

O profilih že izbranih funkcionarjev

"Alicia Barceno Ibarro ima široke izkušnje z delom v ZN in generalni sekretar to ceni, kakor tudi ceni njene izkušnje ter vodstvene sposobnosti in ji zaupa, da deli njegovo vizijo utrditve ZN," je dejala Moonova tiskovna predstavnica Michele Montas s Haitija, ki je bila imenovana v nedeljo.

Barceno Ibarro je bila od decembra leta 2005 namestnica šefa kabineta pri nekdanjem generalnem sekretarju ZN Kofiju Annanu, od junija 2006 pa šefica kabineta. Po izobrazbi je biologinja, po izkušnjah pa tudi okoljevarstvenica z magisterijem iz javne uprave.

"John Holmes se je skozi svojo kariero dokazal s strateško vizijo, upravljanjem s krizami, multilateralnimi pogajanji, predanostjo in trdim delom," je dejala Montasova o osebnem tajniku Tonyja Blaira, ki nima izkušenj na področju humanitarnih zadev.

Holmes bo na položaju zamenjal popularnega in priljubljenega Norvežana Jana Egelanda, ki ga je Sudan pognal iz države zaradi kritik odnosa Kartuma do pokrajine Darfur. Mednarodno javnost sicer najbolj zanima, koga bo Ban Ki Moon imenoval na položaj namestnika generalnega sekretarja. Doslej je napovedoval, da si želi žensko iz katere od držav v razvoju.