Kim Džong Un postal vrhovni voditelj vladajoče partije in vojske

Z današnjo spominsko slovesnostjo se zaključuje uradno žalovanje po smrti severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila.

Objavljeno
29. december 2011 07.29
Posodobljeno
29. december 2011 07.54
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pjongjang - Dan po tem, ko se je na ulicah Pjongjanga zbralo več deset tisoč ljudi, po nekaterih ocenah celo 200.000, da so svojega »ljubljenega vodjo« pospremili na zadnjo pot, in ko se z današnjo spominsko slovesnostjo končuje uradno žalovanje po smrti Kim Džong Ila, so njegovega sina Kim Džong Una imenovali za vrhovnega voditelja vladajoče partije in vojske.

Več sto tisoč ljudi in vojakov je po pisanju Guardiana na osrednjem trgu Kim Il Sunga, prvega voditelja režima, spremljalo Unovo imenovanje. Severnokorejski mediji so sicer Kim Džong Una že pred dnevi označili za vrhovnega vodjo, a je današnje imenovanje prvo javno in uradno.

Kimov najstarejši sin Kim Džong Nam je milijonski množici po pisanju BBC povedal, da se pod novim voditeljem njihova žalost že obrača v moč.

Če je včerajšnje sneženje simboliziralo žalovanje 23 milijonskega naroda - ljudje na trgu so za režimsko tiskovno agencijo sneg primerjali s solzami -, pa današnja sprememba vremena simbolizira novo obdobje komunistične države, so še zapisali na Guardianu.

Kim Džong Il je po trditvah režimskega medija umrl 17. decembra v 69. letu starosti. Severno Korejo je vodil vse od smrti svojega očeta Kim Il Sunga leta 1994.