Kim uvaja kolektivo vojaško vodstvo

Severnokorejski voditelj Kim Jong Il, ki je oblast v državi nasledil od svojega očeta Kim Il Sunga, načrtuje opustitev dinastičnega nasledstva najvišjega položaja v državi.

Objavljeno
25. februar 2007 16.50
Kim Jong Il na vojaški paradi v Pjongjangu
Seul - Severnokorejski voditelj Kim Jong Il, ki je oblast v državi nasledil od svojega očeta Kim Il Sunga, načrtuje opustitev dinastičnega nasledstva najvišjega položaja v državi ter pripravlja uvedbo kolektivnega vojaškega vodstva, ki naj bi po njegovi smrti prevzelo oblast, trdijo diplomatski viri v Pekingu. Kim je sicer pred tem za svojega naslednika določil sina Jong Nama.

Odločitvi za opustitev nasledstva po družinski liniji naj bi botrovalo več razlogov, ki pa jih Yonhap ne navaja.

Kimovo odločno vodstvo

65-letni Kim sicer še odločno vodi komunistično državo, v kateri vse od njene ustanovitve leta 1948 gojijo močan kult osebnosti okoli njegove družine, a nima jasnega naslednika. V medijih se zato vrstijo ugibanja, kdo bo ostarelega voditelja nasledil.

Med možnimi nasledniki se omenjajo predvsem njegovi trije sinovi, mlajša Jong Chol (23) in Jong Woon (20) ter najstarejši, 35-letni Jong Nam. Ta naj bi v preteklih treh letih udobno živel v Macau, zaupanje vanj pa je bilo okrnjeno leta 2001, ko je poskušal s ponarejenim potnim listom vstopiti na Japonsko.