Kinssinger: Vojaška zmaga v Iraku ni mogoča

Problemi v Iraku zapletenejši, kot je bil konflikt v Vietnamu, in vojaška zmaga tam ni več mogoča, je prepričan nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger.

Objavljeno
01. april 2007 12.08
Henry Kissinger
Tokio - Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, ki je pomagal pri načrtu umika ZDA iz Vietnama, je danes izjavil, da so problemi v Iraku zapletenejši, kot je bil konflikt v Vietnamu, in da vojaška zmaga ni več mogoča. Kissinger je še povedal, da sočustvuje s težavami, s katerimi se sooča ameriški predsednik George Bush.

"'Vojaška zmaga' v smislu popolnega nadzora nad celotnim ozemljem, ki bi bil vpeljan nad celotnim prebivalstvom, ni mogoča," je dodal Kissinger, ki je v Tokiu prejel častni doktorat univerze Vaseda.

Zaradi brezoblične, povsod navzoče narave iraškega upora kot tudi verskega razkola med šiitskimi in sunitskimi nasprotniki, je postalo pogajanje o miru zapletenejše, je še povedal. "To je bolj zapleten problem. Vietnamska vojna je vključevala države in mogoče se je bilo pogajati z voditelji, ki so nadzirali določeno območje," je dejal.

Kljub temu je Kissinger, ki je Bushu svetoval glede Iraka, posvaril, da bi nenaden umik ameriških sil ali izguba vpliva lahko sprožila kaos. "V osnovi sočustvujem s predsednikom Bushem. Deloma zato, ker sem bil v primerljivih situacijah," je še dejal Kissinger.

Menil je, da je najboljši način za korak naprej v iraških krizi spraviti razhajanja med iraškimi vojskujočimi se verskimi skupinami s pomočjo drugih držav. Pri tem je pohvalil prizadevanja za organizacijo mednarodne konference, na katerimi bi sodelovale stalne članice VS ZN in iraške sosede, tudi Iran.

Po njegovem mnenju bi se spopadi v Iraku verjetno lahko nadaljevali še leta. V ameriškem nacionalnem interesu pa je konec strankarskih sporov doma glede politike do vojne.