Kirgizija: opozicija opozarja na prevaro

Volilna komisija je za zmagovalca predsedniških volitev razglasila Almazbeka Atambajeva, ki je dobil 63 odstotkov glasov.

Objavljeno
31. oktober 2011 09.44
Posodobljeno
31. oktober 2011 09.51
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Biškek − Njegova glavna politična tekmeca sta volitve označila za ponarejene, kar je zbudilo bojazen pred novim izbruhom nasilja v tej srednjeazijski državi, ki vse od osamosvojitve še ni doživela mirne tranzicije oblasti, piše Slovenska tiskovna agencija.

Proruski socialdemokrat Almazbek Atambajev je na predsedniških volitvah po 97 odstotkih preštetih glasov zbral 63 odstotkov in se tako izognil drugemu krogu volitev. Njegova glavna tekmeca, nekdanji predsednik parlamenta, nacionalist Adahan Madumarov in vodja vplivne stranke Ata-Žurt (Domovina) Kamčibek Tašijev pa sta prejela 14,8 in 14,3 odstotka glasov.

Rezultate volitev sta tako Madumarov kot Tašijev zavrnila, češ da so ponarejeni, in zagrozila s protesti. Iz volilnega štaba Tašijeva so oblasti obtožili »brezsramnega izmišljevanja številk, ki so daleč od resničnosti« ter napovedali, da nimajo namena priznati rezultate volitev.

Tudi Madumarov je oblasti obtožil kršitev in napovedal, da bo »v primeru, da se bodo rezultati izkazali za ponarejene, zagotovo začel s protestno akcijo«. Karizmatični politik je dejal, da bo »branil vsak glas svojih privržencev«.

Težave že med volitvami

Že med volitvami, ki jih je spremljalo 800 mednarodnih opazovalcev, so se pojavljale nekatere pomanjkljivosti, kot so kršitve volilne zakonodaje, pomanjkljivi seznami volilnih upravičencev ter posamezni poskusi kupovanja glasov in ustrahovanja volivcev, dodaja STA.

Zaskrbljenost nad potekom volitev so mednarodni opazovalci vključno z opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) danes izrazili v uradni oceni volitev.

V izjavi za javnost mednarodni opazovalci opozarjajo, da so ne glede na demokratično predvolilno kampanjo, širok nabor registriranih kandidatov in miren potek volitev na izide vplivali predvsem nepravilnosti, do katerih je prihajalo med samimi volitvami in pri štetju glasov.

Tamkajšnja volilna komisija sicer priznava, da je prišlo do nekaterih nepravilnosti v določenih regijah, vendar poudarja, da so bile te v majhnem obsegu. »Rezultati v teh okrožjih bodo razveljavljeni, vendar to ne more vplivati na končni rezultat«, je dejal predsednik volilne komisije Tuigunali Abdraimov.

Petinpetdesetletni Atambajev ima sedaj pred seboj težko nalogo povezati državo, ki je leta 2010 doživela krvavo revolucijo, ki je zrušila predsednika Bakijeva. V medetničnih spopadih med kirgiško večino in uzbeško manjšino je takrat življenje izgubilo 470 ljudi. Bakijeva je takrat nasledila sedanja predsednica Otunbajeva, ki pa je že takoj po prevzemu oblasti napovedala, da se za nov predsedniški položaj na volitvah ne bo potegovala, zaključuje STA.