Kitajska bo vojski namenila več denarja

Kitajska je sporočila, da je letošnji obrambni proračun glede na lansko leto povišala za 17,8 odstotka. Višanje obrambnega proračuna v zadnjih letih naj bi bilo v skladu z gospodarsko rastjo v državi.

Objavljeno
04. marec 2007 11.48
Peking - Kitajska je sporočila, da je letošnji obrambni proračun glede na lansko leto povišala za 17,8 odstotka. Kot je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega ljudskega kongresa Jiang Enzhu, je višanje obrambnega proračun v zadnjih letih v skladu z gospodarsko rastjo v državi.

V letošnjem proračunu bodo sredstva, namenjena za obrambo, predstavljala 7,5 odstotka proračuna, medtem ko so v lanskem predstavljala 7,4 odstotka. Osnutek obrambnega proračuna za leto 2007 znaša 44,94 milijard dolarjev, kar je skoraj sedem milijard dolarjev več kot lani, je še povedal Jiang.

Pri tem je izpostavil, da je obrambni proračun Kitajske glede na nekatere druge velike države relativno nizek. Dodal je, da so ZDA leta 2005 za obrambni proračun namenile 4,03 odstotka bruto domačega proizvoda, Kitajska pa 1,35 odstotka. Izpostavil je še zavezanost Pekinga miru in defenzivni vojaški politiki.

Zaskrbljene ZDA in Japonska

Kljub tem zagotovilom pa že nekajletno povečevanje kitajskega obrambnega proračuna skrbi predvsem ZDA in Japonsko. Mnogi zahodni kritiki tudi trdijo, da Kitajska za vojsko namenja veliko več sredstev, kot to kažejo njene uradne številke. Po nekaterih ocenah celo trikrat več.

Do objave povišanja obrambnega proračuna sicer prihaja dan za tem, ko je namestnik kitajskega zunanjega ministra Dai Bingguo v soboto na pogovorih v Pekingu posvaril namestnika ameriške državne sekretarke Johna Negroponteja, da bi lahko načrti o prodaji ameriških raket Tajvanu ogrozili kitajsko-ameriške odnose. Namero o prodaji 450 raket Tajvanu je objavil Washington v petek.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se ohladili


Odnosi med ZDA in Kitajsko so se sicer ohladili že pred dnevi, ko je ameriški podpredsednik Dick Cheney med obiskom v Avstraliji izjavil, da je svet zaskrbljen zaradi kitajskega hitrega oboroževanja in razvoja protisatelitskega orožja.

Proračun za letošnje leto naj bi sicer kitajski ljudski kongres potrdil na letnem zasedanju, ki se bo začelo v ponedeljek, trajalo pa bo med deset in dvanajst dni.