Kitajska, Iran in Arabska liga pozdravili dogovor o Siriji

Dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja sta dosegla zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Objavljeno
15. september 2013 10.28
S. P., Ti. Kr., Delo.si, STA
S. P., Ti. Kr., Delo.si, STA
Peking - Kitajska je danes pozdravila rusko-ameriški dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. Zunanji minister Kitajske, zaveznice režima v Damasku, Wang Yi je ob tem ocenil, da bo dogovor omogočil zmanjšanje napetosti v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dogovor so pozdravili tudi Iran in Arabska liga.

Kitajski zunanji minister je to dejal na srečanju s francoskim kolegom Laurentom Fabiusom, ki je dogovor označil za »pomemben korak naprej«, sicer pa ocenil, da bo glede Sirije treba sprejeti pomembne odločitve.

Fabius je sicer že v soboto dejal, da bodo v Parizu počakali na poročilo inšpektorjev ZN o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska, preden bodo zavzeli dokončno stališče. Omenjeno poročilo inšpektorjev ZN naj bi predstavili v ponedeljek.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Hosein Amir Abdolahian je dogovor komentiral z besedami, da je s tem "odstranjen izgovor ZDA in določenih držav za vojaško akcijo proti Siriji". "Lahko celo govorimo o uspehu fronte upora (proti Izraelu) - Irana, Sirije, libanonskega Hezbolaha in palestinske skupine Hamas," je dodal po poročanju AFP.

To je prvi odziv Irana, ključne zaveznice režima v Damasku, na dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja, ki sta ga po treh dneh pogovorov v Ženevi v soboto dosegla zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Dogovor je pozdravila tudi Arabska liga kot "korak naprej do politične rešitve konflikta". V izjavi je ocenila, da bo dogovor "prispeval k boljšim pogojem za drugo mednarodno konferenco o Siriji in da bo pomagal pri dosegi politične rešitve za sirsko krizo", poroča AFP.

Arabska liga, ki je režim v Siriji začasno izključila iz članstva, tako da sedaj državo predstavlja glavna opozicijska koalicija, je še pozvala k odgovornemu ravnanju v VS ZN, da se zagotovi vzdržna prekinitev ognja in omogoči dostop humanitarni in zdravniški pomoči.

Dogovor med drugim predvideva, da mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti takojšen in neomejen dostop do teh zalog, najkasneje do novembra. Sirsko kemično orožje mora biti odstranjeno ali uničeno do sredine leta 2014, uničeno pa bi moralo biti zunaj Sirije.

O podrobnostih uresničevanja dogovora, ki ga je pozdravilo že več držav, pa tudi ZN in EU, naj bi se v ponedeljek v Parizu pogovarjali Fabius, Kerry in britanski zunanji minister William Hague.