Kitajska išče osumljence za nemire Xinjiangu

Policija je v kitajski avtonomni pokrajini Xinjiang sprožila obsežno akcijo iskanja osumljencev, ki so sodelovali v krvavih nemirih v Urumqiju v začetku julija, v katerih je življenje izgubilo skoraj 200 ljudi.

Objavljeno
03. november 2009 15.08
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Peking - Policija je v kitajski avtonomni pokrajini Xinjiang sprožila obsežno akcijo iskanja osumljencev, ki so sodelovali v krvavih nemirih v Urumqiju v začetku julija. Lokalni urad za javno varnost je kampanjo sprožil v nedeljo, trajala pa naj bi do konca leta.

V nasilju med muslimanskimi Ujguri in pripadniki večinskega naroda Hani, ki je 5. julija izbruhnilo v Urumqiju, je bilo ubitih skoraj 200 ljudi. Kitajska sodišča so minuli mesec zaradi sodelovanja v nemirih obsodila 21 ljudi, med njimi 12 na smrt.

Kitajske oblasti so za nemire v Xinjiangu obtožile ujgurske "separatiste", medtem ko ujgurska stran trdi, da je nasilje izbruhnilo, ko je policija zatrla miroljuben protest zaradi pretepa v tovarni na jugu Kitajske, v katerem sta življenje izgubila dva Ujgura.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je minuli mesec sporočila, da so kitajske oblasti po nemirih prijele najmanj 43 Ujgurov, ki so priprti brez obtožnice, dejansko število priprtih pa bi bilo lahko še precej višje.