Kitajska krepi vezi z Afriko

Kitajski predsednik Hu Jžintao začenja svojo turnejo po Afriki, ki bo vključevala obisk v osmih državah, med drugim tudi v Sudanu in Južnoafriški republiki.

Objavljeno
30. januar 2007 12.42
Kitajski predsednik Hu Jintao
Peking - Kitajski predsednik Hu Jintao začenja svojo turnejo po Afriki, ki bo vključevala obisk v osmih državah, med drugim tudi v Sudanu in Južnoafriški republiki. Pred njegovim odhodom je Kitajska Afriki obljubila za tri milijarde dolarjev posojil in pomoč v naslednjih treh letih.

Trgovinska izmenjava med z energetskimi viri bogato Afriko in Kitajsko, veliko uvoznico energije, se je v zadnjih desetih letih povečala za desetkrat. Velik del te izmenjave predstavlja nafta, ki predstavlja 30 odstotkov celotnega kitajskega uvoza. Kitajska pa iz Afrike uvaža tudi druge surovine: železovo rudo, les, bombaž in minerale.

Nevladne organizacije pa Kitajsko kot veliko porabnico sudanske nafte obtožujejo, da njeno zavezništvo z vlado v Kartumu onemogoča rešitev humanitarne katastrofe v Darfurju. Na Peking prav tako letijo obtožbe zaradi prodaje orožja državam, kot je Zimbabve, in zaradi poceni kitajskih izdelkov, ki ogrožajo lokalno industrijo.