Kitajska petletka: palača zre v prihodnost, ulica v jasmin

Medtem ko so uradni predstavniki iz Pekinga sporočali svetovni javnosti, da Kitajska ne bo šla po poti Egipta in Libije, je državno vodstvo kitajskemu ljudstvu razlagalo, zakaj je tukaj drugače kakor na severu Afrike. Premier Wen Jiabao je v soboto pred približno tri tisoč zakonodajalci prebral letno poročilo, ki je del dvanajste petletke.

Objavljeno
07. marec 2011 09.24
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – V središču vladnega programa je tokrat drugi del Deng Xiaopingovega znamenitega reka. »Nekateri bodo obogateli prvi,« je dejal utemeljitelj kitajskih reform na začetku gospodarske preobrazbe. »Drugi bodo bogateli za njimi,« se nadaljuje Dengova doktrina. Kitajsko vodstvo zdaj polaga velike upe v zmanjševanje socialnih razlik in dvig splošnega življenjskega standarda, kar naj bi zagotovilo družbeno stabilnost in odpravljalo nevarnosti za jasminovo revolucijo.

Kakovost in uravnoteženost

Prvi dan desetdnevnega zasedanja kitajskega kongresa ljudskih predstavnikov je premier napovedal konec obsedenosti s hitro gospodarsko rastjo in prehod v bolj kakovosten in uravnovešen razvoj. Stopnja gospodarske rasti bo tako letos okoli osem odstotkov, medtem ko naj bi v prihodnjih petih letih ostala na sedmih odstotkih. To naj bi bil temelj za brzdanje inflacije in osnova za večjo socialno varnost. »Glavni cilj je spremeniti vzorec gospodarskega razvoja,« pravi Wen Jiabao. Kot ključne elemente za uresničitev naloge je naštel ne le povišanje notranje potrošnje in večje naložbe v znanje, ampak tudi krepitev družbene pravičnosti, izkoreninjenje korupcije in boj proti onesnaževanju okolja. Nekateri ljudski predstavniki so že na prvi dan zasedanja predlagali smrtno kazen za tiste, ki so odgovorni za veliko onesnaženje. To je bil le eden od odmevov na premierov govor, v katerem je obljubil: da bo Kitajska v naslednji petletki znižala uporabo energije za 16 odstotkov na enoto BDP, da bo zmanjšala izpust ogljikovega dioksida na enoto za 17 odstotkov in bo povečala uporabo alternativnih virov energije za 11,4 odstotka.

Brez jasmina

Medtem ko je Wen Jiabao dve uri prebiral poročilo, so policisti v uniformah in civilu bedeli nad središčem Pekinga. Službe državne varnosti pa so grozile tujim dopisnikom, naj si ne izmišljajo popkov jasmina v pekinški pomladi. »Nekateri mediji so že sklepali, kako bodo problemi severne Afrike in Bližnjega vzhoda vplivali na Kitajsko in da so tu že vidni znaki,« je povedal Zhao Qizhen, predstavnik politično-posvetovalne konference, ki zaseda hkrati z zakonodajnim telesom. »Poudarjam, da je vsaka tovrstna primerjava absurdna in ne ustreza dejstvom,« je dodal in citiral načrt iz nove petletke, da bodo zgradili kar 36 milijonov subvencioniranih stanovanj za državljane z nizko plačo. »Kje drugje na svetu lahko slišite kaj takega?« je Zhao vprašal novinarje.

Wen Jiabao je v resnici obljubil, da bodo v prihodnjih petih letih ustvarili 45 milijonov delovnih mest, da brezposelnost v urbanih središčih ne bo presegla pet odstotkov, minimalne plače se bodo dvigale za 13 odstotkov na leto, pokojninsko shemo pa bodo razširili na celotno ruralno prebivalstvo.

Premier je v svojem govoru priznal, da se vlada zaveda močnega nezadovoljstva med ljudmi, in tudi, kako je obljubil, da bodo lahko »drugi sledili« tistim, ki so obogateli v prvi fazi gospodarskih sprememb. Ne glede na to, pa bo tokratno največje povečanje proračuna namenjeno varnosti. Pravzaprav bo Kitajska več denarja porabila za krepitev policijskih odredov in specialcev kakor za vojsko. Medtem ko bodo oborožene sile dobile 12,7 odstotka več kot lani (91,5 milijarde dolarjev), bodo notranji varnostni proračun povečali za 13,8 odstotka (na 95 milijard dolarjev). Videti je, da je v tem trenutku za to azijsko velesilo vsak zunanji izziv manjša nevarnost od 180.000 nasilnih protestov, koliko jih je bilo na Kitajskem lani.

Poziv na ulice

Internetni poziv na javne proteste v kitajskih mestih je bil poslan tudi za ta teden, in sicer z napotki, naj protestniki ne vzklikajo gesel, ampak naj se samo »sprehajajo z nasmehom na obrazu«. Na ulice so pozvani tudi študentje velikih univerz. V Šanghaju se je, kot pravijo očividci, pred kinom Mir zbralo nekaj sto ljudi. V Pekingu so mobilizirali 739.000 policistov, specialcev, tajnih agentov in prostovoljcev, ki patruljirajo in sporočajo vsako nenavadno vedenje. Nekateri menijo, da je že to zmaga jasminovih aktivistov. Voditelji, zbrani v Veliki palači ljudstva, trdijo, da je to normalna začimba družbene harmonije.