Kitajska pokončala 18 teroristov

Kitajske policija trdi, da je v avtonomni pokrajini Xinjiang uničila islamistično taborišče, pri čemer je ubila 18 domnevnih teroristov, 17 jih je prijela.

Objavljeno
08. januar 2007 23.03
Policisti v Hongkongu so pripravljeni
Peking - Kitajske policija je v avtonomni pokrajini Xinjiang uničila islamistično taborišče, pri čemer je ubila 18 domnevnih teroristov, 17 pa jih je prijela, so danes poročali kitajski mediji. V spopadu, do katerega je prišlo že minuli petek, je bil ubit tudi en policist, en pa je bil ranjen.

Po navedbah kitajske policije je taborišče vodilo Vzhodnoturkestansko islamsko gibanje, ki so ga Združeni narodi leta 2002 uvrstili med teroristične organizacije. Policija je v akciji zasegla 22 ročnih granat, 1500 še neizdelanih granat, pištole in drugo doma izdelano orožje.

Večinsko prebivalstvo redko poseljene pokrajine na zahodu Kitajske je turško ljudstvo Ujguri. Nekateri bolj skrajni elementi v Xinjiangu se borijo za neodvisnost, Peking pa nekatere skupine v pokrajini obtožuje, da imajo stike s teroristično mrežo Al Kaida. Organizacije za človekove pravice kitajske oblasti obtožujejo, da pod pretvezo boja proti terorizmu zatirajo podpornike neodvisnosti pokrajine.