Kitajska potrdila usmrtitev dveh Tibetancev

Na Kitajskem so usmrtili dva Tibetanca, ki sta bila obsojena zaradi sodelovanja v nemirih v tibetanski prestolnici Lhasa marca lani. To sta bili prvi usmrtitvi v zvezi z nemiri na Tibetu, ki so ju kitajske oblasti uradno potrdile.

Objavljeno
27. oktober 2009 16.16
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Peking - Na Kitajskem so usmrtili dva Tibetanca, ki sta bila obsojena zaradi sodelovanja v nemirih v tibetanski prestolnici Lhasa marca lani. To sta bili prvi usmrtitvi v zvezi z nemiri na Tibetu, ki so ju kitajske oblasti uradno potrdile. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Ma Zhouxu je potrdil, da je smrtni kazni potrdilo kitajsko vrhovno sodišče.

Nevladna organizacija International Campaign for Tibet, ki se zavzema za demokracijo in človekove pravice na Tibetu, je sporočila, da sta bila moška, ki sta bila usmrčena, Lobsang Gyaltsen in Loyak. Na smrt sta bila obsojena aprila - Lobsang Gyaltsen zato, ker je 14. marca 2008 podtaknil požar v dveh prodajalnah z oblačili, pri čemer je umrl lastnik ene od trgovin, Loyak pa, ker je istega dne podtaknil požar v prodajalni motorjev, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Nemiri v Lhasi so izbruhnili med protikitajskimi protesti pred obletnico neuspešnega upora Tibetancev proti kitajski nadvladi leta 1959. Po podatkih kitajskih oblasti je bilo v nasilju ubitih 19 ljudi, medtem ko tibetanske organizacije v izgnanstvu trdijo, da je bilo smrtnih žrtev več kot 100.

To so bili najhujši protikitajski protesti na Tibetu od konca 80. let prejšnjega stoletja. Iz Lhase, kjer so se protesti sprevrgli v napade na pripadnike večinskega naroda Han, so se nemiri razširili tudi v druge predele Tibeta in območja Kitajske, kjer živijo Tibetanci.