Kitajska: reševalci našli trupla vseh 18 pogrešanih otrok

Upanje, da bi našli kakšnega preživelega, je skopnelo davi, ko so reševalci našli truplo zadnjega pogrešanega otroka.

Objavljeno
05. oktober 2012 10.30
CHINA-QUAKE-LANDSLIDE-TOLL
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − Reševalci so našli trupla vseh 18 otrok, ki jih je v osnovni šoli v provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske včeraj od seboj pokopal zemeljski plaz. Ta je sicer zasul še tri kmetije in enega odraslega, ki ga še vedno pogrešajo, velika količina prsti pa je zasula in zajezila tudi rečno strugo, zaradi česar so morali evakuirati več kot 800 ljudi.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP bo nesreča najverjetneje sprožila številna vprašanja. Varnostne razmere v šolah so na Kitajskem namreč občutljiva tema, vse odkar je tisoče učencev umrlo v rušilnem potresu z magnitudo 8 po Richterjevi lestvici, ki je leta 2008 stresel provinco Sečuan. Tedaj so se namreč zrušile tudi številne šole, skupno pa je umrlo več kot 80.000 ljudi.

Tudi regijo Yunnan je sicer skupaj s še nekaj okoliškimi provincami prejšnji mesec stresla vrsta silovitih potresov, v katerih je umrlo 81 ljudi, 820 je bilo poškodovanih, okoli 201.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Ravno zaradi teh potresov so učenci izpustili velik del pouka, ki so ga ta teden nadomeščali − običajno namreč ta teden ne bi bili v šoli zaradi praznikov.