Kitajska s posojili na pomoč Afriki

Kitajska namerava afriškim državam pomagati s posojili z nizkimi obrestmi, v skupni višini 6,7 milijarde evrov, je na kitajsko-afriškem forumu v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk napovedal kitajski premier Wen Jiabao.

Objavljeno
08. november 2009 15.24
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Šarm el Šejk - Kitajska namerava afriškim državam pomagati s posojili z nizkimi obrestmi, v skupni višini 6,7 milijarde evrov, je na kitajsko-afriškem forumu v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk napovedal kitajski premier Wen Jiabao. Ob tem naj bi Kitajska dodatnih 673 milijonov evrov namenila tudi za podporo malim in srednje velikim afriškim podjetjem.

"Afriki bomo pomagali pri razvoju njenega finančnega trga in ji zagotovili več milijard evrov ugodnih posojil," je dejal Wen in dodal, da se bo obljubljena denarna pomoč v Afriko stekla v prihodnjih treh letih. "Karkoli se bo zgodilo v svetu, to ne bo spremenilo naše politike glede pomoči in podpore Afriki za njen gospodarski in socialni razvoj," je še poudaril Wen.

 

Tokratni forum v Šarm el Šejku poteka pod predsedstvom egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, sledi pa kitajsko-afriškemu vrhu, ki je pred tremi leti potekal v Pekingu. Že tedaj je Kitajska afriškim državam obljubila denarno pomoč v višini dobrih treh milijard evrov.