Kitajska s previdnimi odzivi na poziv Vatikana

Podpredsednik Kitajske domoljubne katoliške zveze je Vatikan opomnil, da je prekinitev odnosov s Tajvanom pogoj za dobro sodelovanje s Kitajsko.

Objavljeno
21. januar 2007 11.28
Prekinitev odnosov s Tajvanom pogoj za dobre odnose Vatikana s Kitajsko
Peking - Kitajska se je danes previdno odzvala na sobotni poziv Vatikana k dialogu. V Pekingu poudarjajo, da mora Sveti sedež pretrgati vezi s Tajvanom, če želi vzpostaviti diplomatske odnose s Kitajsko. "V tem trenutku ne morem komentirati posebnega srečanja Vatikan, saj smo doslej videli le televizijska poročila," se je na srečanje Vatikana o odnosih s Kitajsko odzval podpredsednik Kitajske domoljubne katoliške zveze Liu Bainian.

Vatikan je na posebnem sestanku, namenjenem odnosom s Kitajsko pozval k spoštljivemu in konstruktivnemu dialogu s Pekingom in izrazil upanje, da se bodo odnosi normalizirali.

Liu je dejal, da uradna kitajska cerkev še vedno upa, da bodo formalni odnosi med Vatikanom in Pekingom vzpostavljeni čim prej. Poudaril pa je, da mora Vatikan najprej izpolniti dva pogoja kitajske vlade. "Prvi je, da mora pretrgati vse stike s Tajvanom, drugi pa, da se mora zavezati, da se ne bo vpletal v notranje zadeve Kitajske," je pojasnil Liu.

Sveti sedež je v soboto po dvodnevnem srečanju na visoki ravni, posvečenem odnosom med rimskokatoliško cerkvijo in Kitajsko, izrazil upanje, da bodo preseženi "nesporazumi iz preteklosti" in da bodo med stranema znova vzpostavljeni "normalni odnosi".

V kolikšni meri so se v v Vatikanu na srečanju posvetili Tajvanu, ni jasno. So pa iz Vatikana sporočili, da želijo odnose s Kitajsko normalizirati "na drugačnih ravneh", da bi tako Cerkev pridobila in da bi skupaj delali "za dobro Kitajcev in mir na svetu".

Vatikan si že dolgo želi vzpostaviti diplomatske odnose s Pekingom, pretrgane leta 1951 po prihodu komunistov na čelo Kitajske. Za to se je Vatikan pripravljen celo odreči svoji nunciaturi na Tajvanu, govorilo pa se je tudi o morebitnem papeževem obisku Kitajske, do katerega bi lahko prišlo poleti 2008.

Vendar Vatikan vztraja, da sme škofe imenovati le papež. Kitajsko imenovanje lastnih škofov je namreč papežu že dalj časa trn v peti in ovira za otoplitev odnosov med Kitajsko in Svetim sedežem. Kitajska domoljubna katoliška zveza je lani samovoljno imenovala tri škofe in s tem razburila Vatikan. Katoliški obredi so na Kitajskem dovoljeni le v državnih cerkvah.

Kitajska uradna katoliška cerkev šteje okoli štiri milijone vernikov, neuradna pa naj bi jih po ocenah Vatikana imela še kakšnih 10 milijonov.