Kitajska svari ZDA pred prodajo orožja

Kitajska je posvarila ZDA, da bi lahko prodaja ameriških raket Tajvanu močno načel kitajsko-ameriške odnose, medtem ko ZDA skrbi predvsem vojaška krepitev Kitajske.

Objavljeno
03. marec 2007 19.06
John Negroponte in Dai Bingguo
Peking - Kitajska je danes posvarila namestnika ameriške državne sekretarke Johna Negroponteja, da bi lahko načrti o prodaji ameriških raket Tajvanu ogrozili kitajsko-ameriške odnose, je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang.

Negroponte je danes dopotoval na tridnevni obisk na Kitajsko in se sestal z namestnikom kitajskega zunanjega ministra Dai Bingguom. State Department je napovedoval, da bodo pogovori Negroponteja v Pekingu namenjeni vrsti vprašanj, vključno z Iranom, Irakom, Severno Korejo ter trgovinskim odnosom. A namesto tega sta strani danes druga drugi razlagali stališča do občutljivih dvostranskih vprašanj, med drugim o naraščajočih strahovih ZDA pred vojaško krepitvijo Kitajske in načrtih ZDA o prodaji 450 raket Tajvanu, je povedal Qin.

Načrtovani nakup ameriških raket s strani Tajvana je razburil kitajsko vodstvo. Namestnik kitajskega zunanjega ministra je po navedbah Qina med današnjim dvournim srečanjem Negroponteju izrazil odločno nasprotovanje Pekinga ameriški prodaji orožja Tajvanu.

Odnosi med državama so se ohladili že pred dnevi, potem ko je ameriški podpredsednik Dick Cheney med obiskom v Avstraliji minuli teden izjavil, da je svet zaskrbljen zaradi kitajskega hitrega oboroževanja in razvoja protisatelitskega orožja.

Kitajska je zaradi tega v začetku tedna sporočila, da ne predstavlja nikakršne vojaške grožnje svetu in je še naprej zavezana miroljubnemu razvoju. Dai pa je danes Negroponteju ponovil, da se Kitajske ni potrebno bati. "Kitajska se bo vedno držala poti miroljubnega razvoja. Še naprej bo konstruktiven partner v mednarodnih zadevah. Kitajski razvoj je miroljuben in ne predstavlja nobene grožnje ZDA ali svetu," je poudaril Qin.

Kitajska je druga postaja na Negroponteja na turneji, med katero je že obiskal Japonsko, nadaljeval pa jo bo v Južni Koreji. Negroponte je položaj namestnika državne sekretarke prevzel minuli mesec, predtem pa je bil vodja ameriških obveščevalnih služb.