Kitajska v oster boj proti onesnaževanju

Kitajska je zaradi množične zastrupitve otrok s svincem napovedala oster boj proti onesnaževalcem. Vlada bo tako razkrila in zaprla tovarne, ki so odgovorne za zastrupitve.

Objavljeno
28. september 2009 14.37
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Peking - Kitajska je po novem primeru množične zastrupitve otrok s težkimi kovinami napovedala oster boj proti onesnaževalcem. Namestnik ministra za varovanje okolja Zhang Lijun je v nedeljo v Pekingu napovedal, da bo vlada razkrila in zaprla tovarne, ki so odgovorne za zastrupitve.

"Do konca leta bo devet ministrstev in vladnih komisij sprožilo kampanjo priti nezakonitim onesnaževalcem, da bi zaščitili zdravje ljudi," je dejal Zhang.

 

Kot je v nedeljo poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, so oblasti v okrožju Shanghang v jugovzhodni provinci Fujian potrdile, da se je med 15. in 20. septembrom 121 otrok zastrupilo s svincem. Njihovi starši so odgovornost za zastrupitev pripisali lokalni tovarni baterij.

 

Sredi septembra je na stotine ljudi protestiralo pred vladnimi uradni v okrožju Shanghang in več ur blokiralo lokalne ceste, ko so odkrili prve štiri otroke s preveliko količino svinca v krvi.

 

Podobna incidenta sta se avgusta zgodila v provincah Shaanxi in Hunan, kjer je imelo preveliko količino svinca v krvi več kot 2100 otrok.