Kitajske ladje spet v bližini spornih otokov

Japonska obalna straža trdi, da so v vode v bližini otočja v Vzhodnokitajskem morju vplule tri kitajske ladje.

Objavljeno
24. september 2012 12.23
Japan Asia Disputed Islands
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tokio - V vode v bližini spornega otočja, ki si ga lastijo Japonska, Kitajska in Tajvan, so danes vplula tri kitajska plovila, je sporočila japonska obalna straža. Gre za dve ladji za pomorski nadzor in ladjo uprave za ribolov, ki so jih Japonci opazili v vodah pri otokih Kubašima in Oucuridžima. Proti otočju je danes odplulo tudi več tajvanskih ladij.

Kot je sporočila japonska obalna straža, poleg omenjenih treh ladij nekoliko dlje v bližini meje »japonskih teritorialnih voda« patruljira še šest kitajskih ladij. Tiskovni predstavnik japonske vlade Osamu Fudžimura je po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočil, da je Tokio takoj odločno protestiral pri kitajskih oblasteh.

Spor med Pekingom in Tokiom glede otočja v Vzhodnokitajskem morju, ki mu Kitajci pravijo Diaoyu, Japonci pa Senkaku, se vleče že več desetletij, napetosti pa so se močno zaostrile nedavno ob odločitvi japonske vlade za nakup otokov.

Kitajska je zaradi spora v nedeljo odpovedala slovesnost ob 40. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z Japonsko, ki bi morala potekati v četrtek.

Obisk na Kitajskem pa je danes odpovedala delegacija japonskih poslovnežev. 175 poslovnežev iz Japonsko-kitajskega gospodarskega združenja bi moralo Peking obiskati v okviru prireditev ob obletnici normalizacije odnosov med državama. Tokratna odpoved je prva v 37-letni zgodovini združenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti spornemu otočju pa je danes odplulo tudi 78 tajvanskih ribiških ladij, so sporočili organizatorji. Flota plovil je odplula iz pristanišča Suao na severovzhodu Tajvana, do 200 kilometrov oddaljenih otokov pa naj bi prispela v torek. Po navedbah organizatorjev nameravajo ladje vpluti v teritorialne vode otočja. Tajvanska obalna straža je sporočila, da bo ladjam zagotovila spremstvo svojih plovil.