Kitajski bosonogi odvetnik proti vsemogočni državi

Nezadovoljstvo Kitajcev z razmerami v državi je čedalje večje.

Objavljeno
12. november 2011 11.13
Posodobljeno
12. november 2011 11.21
Zorana Bakovič, Peking
Zorana Bakovič, Peking
Peking – Vas Dongshigu v pokrajini Shandong se čuti počaščeno in prekleto, ker bo v soboto postala meka kitajskih romarjev za človekove pravice. Tam živi slepi »bosonogi odvetnik« Chen Guangcheng. Ker bo 12. novembra praznoval 40. rojstni dan, so številni Kitajci iz oddaljenih krajev krenili na pot, da bi mu voščili, na vlado pa naslovili kritike.

Chenov rojstni dan je pravzaprav samo še en povod, da izražajo nezadovoljstvo zaradi razmer v državi.

Nihče ne pričakuje, da bo zares videl slepega borca za človekove pravice. Chen je že od lani v hišnem priporu. Takrat so ga iz zapora izpustili, ko je odslužil štiriletno kazen zaradi »oškodovanja javnega premoženja in oviranja prometa«. Aretirali so ga leta 2006, ker je tujim novinarjem pripovedoval dejstva o prisilnih splavih in svojih poskusih, da pravno zaščiti ženske, prisiljene v sterilizacijo ali prekinitev nosečnosti v zadnjih mesecih. Njegovi sovaščani so se na aretacijo odzvali z uporom in razbijali policijske avtomobile ter blokirali ceste. Chen je plačal ceno tudi za to.

Oslepel je že v otroštvu in bil do 23. leta nepismen. Ko se mu je posrečilo vpisati v šolo za slepe, kjer se je učil tradicionalne medicine in masaže, se je začel zanimati tudi za pravo, zato je poslušal tudi nekatera predavanja na fakulteti in se tako spoznal z osnovnimi zakoni. Ker jih je začel uporabljati pri obrambi človekovih pravic svojih sovaščanov, je dobil naziv »bosonogi odvetnik«, po zgledu Mao Zedongovih »bosonogih zdravnikov«, priučenih v času kulturne revolucije, da so s tradicionalnimi zdravili pomagali kmetom, ki niso imeli dostopa do bolnišnic.

Plaz nezadovoljstva

Odkar so Chena iz jetniške celice pripeljali v hišni zapor, je njegov dom nekakšen spomenik ogroženih slojev družbe. Več kot sto Kitajcev ga je letos poskušalo obiskati in mnoge so ob tej priložnosti pretepli policisti ali neuniformirani pripadniki varnostne službe. Tudi te dni je okog hiše, kjer živi z družino, postavljenih več kot sto čuvajev. Slepega zaščitnika človekovih pravic obravnavajo kot največjo nevarnost za državno stabilnost, zato celo njegovo šestletno hčer v šolo spremljajo agenti.

Kitajci so zares nezadovoljni. Anketi, ki sta ju opravila tednik Liaowang in pekinška univerza, kažeta, da je 70 odstotkov kmetov ogorčenih nad državno politiko do obdelovalne zemlje, časopis Xiaokang in univerza Tsinghua pa sta s svojimi raziskovanji ugotovila, da je 40 odstotkov državljanov nezadovoljnih z življenjem nasploh. Kriza zaupanja v lokalno oblast se je zdaj razširila in prešla v razočaranje nad najvišjimi voditelji, zato kitajski sociologi ocenjujejo, da je lani število »množičnih incidentov«, v katerih je sodelovalo več kot sto ljudi in je prišlo do fizičnega stika med demonstranti in policijo, preseglo 180.000.

Anonimno pismo, poslano vaščanom Dongshiguja pred Chenovim rojstnim dnevom, poziva k enot­ni podpori slepemu aktivistu. »Ne bomo sedeli križemrok,« je zapisano v pismu, ki je med vaščane vneslo strah, kajti ko se pojavi pisni dokaz, da je za takšno akcijo kdo, ki poskuša organizirati ljudstvo, se oblast neusmiljeno loti represije. Vaščani, ki so sicer ponosni na svojega »bosonogega odvetnika«, zdaj ob omembi njegovega imena obmolknejo. In nihče ne ve, kaj si mislijo.