Kitajski dacarji kritičnemu umetniku naložili 1,7 milijona evrov kazni

Konceptualni umetnik in aktivist za človekove pravice Ai Weiwei je po mnenju davčne uprave utajil davke.

Objavljeno
01. november 2011 12.03
Posodobljeno
01. november 2011 12.12
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Peking - Kitajska davčna uprava je danes kitajskemu umetniku Ai Weiweiju izročila odlok, v skladu s katerim mora zaradi domnevne utaje davkov v roku 15 dni državi plačati 15 milijonov juanov (1,66 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije. Po Aijevem mnenju se mu želijo oblasti na ta način maščevati za večletne glasne kritike vladajočega režima.

»Danes so mi izročili pisno obvestilo, brez kakršnegakoli pojasnila. Vprašali smo, kako so prišli do tega zneska, a niso dali jasnega odgovora,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Ai in dodal, da bi ga lahko v primeru neupoštevanja odloka čakalo več let zaporne kazni.

»Ne vem, če ima moje podjetje v resnici težave z utajo davkov,« je v telefonskem pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa še povedal Ai.

Pekinške oblasti so namreč že pred časom zasegle vse računovodske knjige podjetja Fake Studio, kjer Ai dela in ki je v lasti njegove soproge, tako da ne more preveriti, ali so terjatve države sploh upravičene, piše dpa.

Zaradi utaje davkov je 54-letni Ai, sicer svetovno znan konceptualni umetnik in aktivist za človekove pravice na Kitajskem, spomladi 81 dni prebil v priporu, preden so ga proti plačilu varščine in zaradi slabega zdravstvenega stanja ter pripravljenosti na sodelovanje z davčno upravo in plačilo davkov izpustili.

Med priporom, ki naj bi bil po zagotovili oblasti povezan izključno z davčnimi problemi, so Aija po lastnih besedah večkrat zaslišali glede njegove protirežimske dejavnosti, kot vladajoča komunistična partija dojema njegove pozive k spoštovanju človekovih pravic na Kitajskem.