Kitajski politični škandal: nekdanji policijski načelnik Wang Lijun v zapor

Sodišče je Wanga, nekdanjo desno reko Bo Xilaija, obsodilo na 15 let zapora zaradi zlorabe oblasti in korupcije.

Objavljeno
24. september 2012 08.51
Posodobljeno
24. september 2012 08.55
China Political Scandal
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Peking - Sodišče v Chengduju je nekdanjega načelnika policije Wang Lijuna obsodilo na 15 let zaporne kazni zaradi zlorabe oblasti in korupcije. Obramba se na razsodbo po pisanju BBC ne bo pritožila.

Wang, nekoč desna roka Bo Xilaija, je kot načelnik mestne policije vodil kampanjo proti organiziranemu kriminalu v mestu Chongqing, kjer je bil Bo sekretar komunistične partije, dokler marca ni bil odstavljen.

Wang je na položaj prišel ob podpori Boja, ki je upal, da mu bo uspešen boj proti kriminalu prinesel položaj v kitajskem vodstvu. Odnosi med njima so se poslabšali, potem ko so v hotelski sobi v mestu našli mrtvega britanskega poslovneža Neila Heywooda, tesnega sodelavca Bojeve družine.

Največji politični škandal na Kitajskem v zadnjih letih je izbruhnil, ko je Wang februarja pobegnil na ameriški konzulat v Chengduju, kjer je ostal nekaj ur in se nato predal kitajski policiji. Na konzulatu je razkril, da naj bi policija in Bo skušala prikriti umor britanskega poslovneža. Afera je pretresla kitajsko partijo pred bližajočo se menjavo vodstva.

Bo Xilai, ki bi letos verjetno postal član politbiroja komunistične partije, je ostal brez položaja, njegova soproga Gu Kailai pa je dobila pogojno smrtno kazen zaradi umora britanskega poslovneža.

Wang Lijun je danes po pisanju BBC dobil devet let zapora za podkupovanje, sedem let za izmikanje zakonu, dve leti za prebeg in dve za zlorabo oblasti.