Kitajski premier začel obisk v Severni Koreji

Kitajski premier Wen Jiabao je prispel na tridnevni obisk v Severno Korejo. Na letališču v Pjongjangu ga je pričakal severnokorejski voditelj Kim Jong Il.

Objavljeno
04. oktober 2009 11.02
An.B./STA
An.B./STA
Peking - Kitajski premier Wen Jiabao je prispel na tridnevni obisk v Severno Korejo. Na letališču v Pjongjangu ga je pričakal severnokorejski voditelj Kim Jong Il.

 

Wen Jiabaa na redkem obisku v Severni Koreji spremljata zunanji minister Yang Jiechi in Wu Dawei, vodja kitajskih pogajalcev na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, ki so sicer zastala, vendar je v zadnjem času vse več znamenj, da bi se Pjongjang lahko vrnil za pogajalsko mizo.

 

Južnokorejska tiskovna agencija je pred dnevi poročala, da bi lahko severnokorejski voditelj, ki je pred dnevi namignil, da se je pripravljen vrniti za pogajalsko mizo, med Wenovim obiskom sporočil "pomembno novico". Agencija, ki se sklicuje na diplomatske vire v Pekingu, dodaja, da naj bi Kim izrazil pripravljenost, da se odpove jedrskemu orožju, in nakazal nadaljnje korake. Wen in Kim naj bi imela uradne pogovore v ponedeljek.

 

Pjongjang je šeststranske pogovore, na katerih sodelujejo obe Koreji, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, protestno zapustil, ker so Združeni narodi obsodili njegov test rakete dolgega dosega, ki ga je izvedel 5. aprila. Uporna država je nato maja izvedla svoj drugi jedrski poskus, po katerem so ZN proti režimu v Pjongjangu uvedli še strožje sankcije, ki jih podprla tudi njegova najtesnejša zaveznica Kitajska.

 

Od avgusta iz Severne Koreje znova prihajajo bolj spravljivi toni. Pjongjang je na prostost izpustil zaprti ameriški novinarki in pet Južnokorejcev, omilil režim na meji ter opustil zahteve po velikem zvišanju plač delavcem v skupnem industrijskem parku v Kaesongu.