Kitajski umetnik Ai Weiwei davčni upravi izročil 8,45 milijona juanov

Kitajski oporečnik se bo zdaj lahko pritožil na kazen, ki jo je dobil zaradi domnevne utaje davkov.

Objavljeno
15. november 2011 11.10
Posodobljeno
15. november 2011 11.19
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Peking - Priznani kitajski umetnik in oporečnik Ai Weiwei je kitajski davčni upravi izročil 8,45 milijona juanov (slab milijon evrov), ki so jih z donacijami zbrali njegovi podporniki. Ai se bo zdaj lahko pritožil na kazen, ki jo je dobil zaradi domnevne utaje davkov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Štiriinpetdesetletni Ai bi moral do srede poravnati znesek v višini 15 milijonov juanov (1,7 milijona evrov) zaradi domnevno neplačanih davkov, ki jih je davčna uprava odmerila podjetju v lasti njegove žene, v katerem je umetnik zaposlen.

Ai, ki je bil spomladi 81 dni v priporu, vztraja, da so obtožbe oblasti, da je leta utajeval davke, politično motiviran poskus, da bi ga utišali zaradi njegovih glasnih kritik na račun kitajskih oblasti, zato se je odločil, da jim bo kljuboval.

Odvetnik podjetja Xia Ling je sporočil, da je Ai danes davčni upravi izročil 8,45 milijona juanov, ki so jih zbrali njegovi podporniki od blizu in daleč, ko so izvedeli za visok račun, ki ga je dobil od oblasti.

»Danes zjutraj nam je dal davčni urad jasno vedeti, da moramo denar nakazati na račun, ki so ga določili, kar je edina rešitev in podjetje jo mora sprejeti,« je pojasnil odvetnik. »Davčni urad zagotavlja, da bo ta vsota plačilo za jamstvo in ne za davek,« je dodal.

Ai je pred tem sporočil, da so mu davčni uradniki zagrozili, da bodo primer prepustili policiji, če vprašanje ne bo rešeno do izteka roka v sredo. Po njegovih navedbah je davčni urad zavrnil njegov predlog, da bi posredoval dokaz, da ima sredstva na bančnem računu, temveč so vztrajali, da mora denar plačati neposredno njim, še piše STA.